САЩ с нова стъпка по въпроса с правата на уйгурите и срещу китайския режим

2698
САЩ с нова стъпка по въпроса с правата на уйгурите и срещу китайския режим
Снимка: Getty Images / Guliver

Конгресът на САЩ утвърди санкции срещу китайски служители заради масовото затваряне на уйгурите, усилвайки натиска и на друг фронт в проблемните отношения между тихоокеанските сили, пише АФП.

Камарата на представителите на Конгреса гласува единодушно в полза на Закон за защита правата на уйгурите, само часове след като държавният секретар Майк Помпео предприе важна стъпка, за да притисне Китай по друг основен въпрос - автономията на Хонконг.

Официален китайски документ показа репресията над уйгурите

Официален китайски документ показва, че членове на уйгурското малцинство в северозападната част на страната са били арестувани масово, ...

Правозащитни организации твърдят, че най-малко 1 милион уйгури и други тюркски мюсюлмани в китайския северозападен регион Синцзян са затворени в лагери в рамките на мащабна кампания за "промиване на мозъка".

"Ако Америка не се противопоставя на нарушаването на правата на човека в Китай поради някакъв търговски интерес, тогава ние губим всякакъв морален авторитет да говорим за нарушаване на правата на човека, в която й да е точка на света", каза председателят на Камарата Нанси Пелоси.

Съобщението бе подкрепено и от Майкъл Маккол, водещият представител на републиканците в Комитета по външни отношения на Камарата, който обвини Китай в "спонсориран от държавата културен геноцид". Пекин се стреми "напълно да изкорени цяла култура, просто защото не се вписва в онова, което Китайската комунистическа партия смята за "китайско", заяви Маккол.

"Не можем да седим безучастно и да позволим това да продължи. Мълчанието ни ще ни превърне в съучастници, а бездействието ни ще бъде равнозначно на помиряване", каза той.

Законодателството изисква администрацията на САЩ да определи кои китайски служители са отговорни за "произволното задържане, изтезанията и тормоза" на уйгурите и други малцинства. След това САЩ биха замразили всички активи, които тези служители притежават под юрисдикцията най-голямата икономика в света и ще забранят влизането им в Съединените щати.

Секретни документи: Пекин действа без милост към мюсюлманите в Синдзян

Рядко случващо се и мащабно изтичане на съдържанието на китайски правителствени документи хвърли нова светлина върху противодействието ...

Законът специално споменава Чен Куангу, председател на Комунистическата партия в Синдзян. По-рано изпратен в Тибет, Чен си е изградил репутация на функционер, който се справя с малцинства.

Китай първоначално отричаше масовото лишаване от свобода, но оттогава определи лагерите като центрове за професионално обучение, насочени да противодействат на ислямския радикализъм.

След по-ранна версия на закона, приет през декември, китайското външно министерство обвини Съединените щати в лицемерие в собствените му усилия за "борба с тероризма". "Този законопроект умишлено лъже за състоянието на правата на човека в Синдзян, клеветят усилията на Китай за дерадикализация и борба с тероризма и злобно атакуват политиката на китайското правителство в Синдзян", заяви говорителят на външното министерство Хуа Чунинг, призовавайки САЩ да спрат закона.

Камарата на представителите прие по-строга версия на закона, която ще ограничи износа на технологии, участващи в масовото наблюдение на уйгурите, тъй като критиците се опасяват от нов антиутопичен модел, при който Пекин следи всеки ход на малцинствата.

През миналата седмица Министерството на търговията на САЩ наложи санкции на осем китайски компании и институт, разглеждани като съучастници в преследването на уйгури и други малцинства, включително чрез следене.

Китай превъзпитава децата на мюсюлманите в Синдзян, като им ги отнема

Според нови проучвания Китай умишлено отделя мюсюлманските деца от техните семейства, вяра и език в далечния си западен район на Синдз...

Окончателната версия на законопроекта изисква също класифициран доклад на американското разузнаване за Синдзян, както и проучване, ръководено от ФБР относно преследването от страна на Китай на американски граждани и уйгури.

Законодателите казват, че принудителният труд е толкова разпространен в Синдзян, че е невъзможно да се гарантира, че продуктите от региона не са резултат на робски труд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Опасна инфекция на гърлото със смъртни случаи в Япония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com