САЩ са получили данни за създаването на завод за обработка на уран в Саудитска Арабия

2219
САЩ са получили данни за създаването на завод за обработка на уран в Саудитска Арабия
Снимка: iStock

Американските разузнавателни служби изучават информацията за опитите на Саудитска Арабия да построи предприятие, предназначено за преработката на уранова руда, пише вестник The New York Times, позовавайки се на източници в американската администрация.

Според тях през последните седмици американската разузнавателна общност e извършила задълбочен анализ на данните относно предполагаемото изграждане на завод в пустинята недалеч от столицата Рияд. Източниците сочат, че създаването на такова съоръжение, за което се предполага, че се осъществява в сътрудничество с Китай, може да доведе до начало на производство на ядрени ресурси, които по-късно може да се използват при създаването на ядрено оръжие. Според изданието американското разузнаване има сателитни снимки на района, които показват, че строителството е започнало през 2014 г., допълва агенция Фокус.

Виртуален хадж за мюсюлманите по света

За първи път в историята ежегодното ислямско поклонение хадж е затворено за поклонници извън Саудитска Арабия. Причината - COVID-19. Т...

Държавният департамент отказа да коментира информацията на вестника, но подчерта, че Вашингтон "редовно предупреждава всички свои съюзници за рисковете от сътрудничество с Китай за мирно използване на ядрена енергия".

Според представители на американската дипломация това може да доведе до "ограничения, стратегически натиск и кражба на технологии".

„Горещо препоръчваме нашите партньори да работят само с надеждни доставчици, които стриктно спазват принципите на неразпространение (на ядрените оръжия)“, заявиха от Държавния департамент.

По-рано The Wall Street Journal съобщи, че Саудитска Арабия с помощта на две китайски компании изгражда съоръжение в северозападната част на кралството за преработка на уран. Според вестника строежът е предизвикал притеснения в САЩ и техните съюзници, които подозират, че Рияд обмисля възможността за разработване на ядрени оръжия. По искане на вестника Министерството на енергетиката на Саудитска Арабия "категорично отрече" информацията за изграждането на предприятие за преработка на уран в пустинята близо до град Ал Ула, недалеч от Рияд.

Тръмп втвърдил тона към Саудитска Арабия заради петрола

Докато САЩ притискаха Саудитска Арабия да прекрати войната за цената на петрола с Русия, американският президент Доналд Тръмп е постави...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Още година търговски санкции на Япония срещу Русия

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com