САЩ: Свалянето на Башар Асад е наш приоритет

3610
САЩ: Свалянето на Башар Асад е наш приоритет
Снимка: Getty Images/Guliver

Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли заяви, че смяната на режима на Башар Асад е един от приоритетите на администрацията на президента Доналд Тръмп в Сирия.

Приоритетите за Вашингтон са победата над „Ислямска държава“, изтласкването на иранското влияние в Сирия и свалянето от власт на сирийския президент Башар Асад. Това каза Хейли в интервю за телевизионния канал CNN.

САЩ изпращат атомен самолетоносач към Корейския полуостров

Атомният самолетоносач на САЩ „Карл Винсън” (Carl Vinson) със съпровождащите го кораби се отправя към Корейския полуостров....

„Не виждаме мирна Сирия, докато Асад е там“, заяви Ники Хейли.

Изказването на американския постоянен представител в ООН контрастира с нейното изявление от 30 март, няколко дни преди американските удари с крилати ракети срещу сирийска авиобаза. Тогава тя посочи, че „свалянето на Башар Асад вече не е приоритет“ за САЩ. "Подбираш битките и когато погледнем към това, става въпрос за промяна на приоритетите и нашият приоритет вече не е да стоим и да се фокусираме върху това да свалим Асад", заяви Хейли на 30 март, преди химическата атака в Хан Шейхун, провокирала американски удари по сирийската авиобаза "Шайрат".

По думите й сирийският президент ще бъде свален от власт, тъй като всички страни в конфликта ще разберат, че той не е лидерът, от който се нуждае Сирия.

"Има няколко приоритета. Свалянето на Асад не е единственият. Очевидно се опитваме да победим ИДИЛ. Второ, не виждаме мирна Сирия с Асад. На трето място, извеждане на иранското влияние и накрая преминаване към политическо решение, защото в крайна сметка ситуацията е сложна", каза американският представител в ООН.

Русия: Няма следи от химическо оръжие в Шайрат

Десетки хора са били на военното летище Шайрат в Сирия след нападението от страна на САЩ, но не са намерени следи от химическо оръжие. ...

Хейли не изключи възможността за последващи атаки над сирийския режим, но отбеляза, че първо трябва да се види каква ще е международната реакция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com