Сделката на Турция и Русия за Сирия - какво договориха Путин и Ердоган?

5008
Сделката на Турция и Русия за Сирия - какво договориха Путин и Ердоган?
Снимка: Getty Images/Guliver

Турция и Русия се споразумяха за това, което нарекоха "историческа сделка", целяща да държи кюрдските сили далеч от границата на Сирия с Турция, предаде БГНЕС.

За Турция това означава запазване на контрола над областите, придобити за сметка на кюрдите, докато за Русия силите ѝ, наред със сирийските, ще контролират останалите.

Над шест часа Путин и Ердоган преговаряха за Сирия

Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган приключиха преговорите в резиденцията на руския лидер "Бочар...

Един от основните аспекти на сделката, който гарантира параметрите ѝ, е да има съвместни турско-руски патрули по границата на югоизточните ни съседи.

Какво беше уговорено?

Турция е завзела ивица земя с дължина 120 км между градовете Рас ал Айн до Тал Абияд, за да създаде "безопасна зона" за преселване на до 2 000 000 бежанци, които в момента са в Турция. Русия се съгласи да разреши операцията на Турция, премахвайки риска от конфликт между двете страни.

В общото изявление на Русия и Турция се казва, че кюрдските сили "ще бъдат отстранени" от градовете Манбидж и Тал Рифат - и двата се намират извън зоната на военната операция. Кюрдските милиции все още не са посочили дали ще се съгласят на тези искания.

Съгласно плана, Русия ще организира съвместни патрули с Турция в части от северна Сирия, за да гарантира, че кюрдските сили няма да се върнат в райони близо до границата на Сирия с Турция. Това патрулиране ще започне още сега. Съвместните руски и сирийски патрули в райони, в които турските сили не действат, също ще започнат в сряда.

Кюрдите изпратиха с домати и проклятия САЩ от Сирия (ВИДЕО)

Кюрдските цивилни атакуваха американски военен конвой с домати, застанали пред бронетехниката и крещящи "не, не!", информира порталът Б...

Кюрдите получават още 150 часа, за да се оттеглят на дълбочина 32 км. от границата с Турция. Това стана, след като турският президент Реджеп Ердоган констатира край на времето за изтегляне на кюрдските милиции, договорено със САЩ - 5 дни.

Ердоган заяви, че САЩ не са "изпълнили напълно обещанията за сделка в Сирия" и добави, че Анкара е готова да предприеме "необходими стъпки".

В рамките на споразумението турското министерство на отбраната наблюдава процеса на изтегляне на сили от кюрдските части от ПКК от 30-километровата "безопасна зона", наложена от Анкара. Според Турция, 136 автомобила са напуснали района през този период.

"Всички терористи, срещнати след изтичане на прекратяването на огъня, ще бъдат убити. Нашето право на самозащита срещу тормоз и нарушения винаги е валидно", съобщи турското министерство на отбраната. То заяви, че през 120-часовия период са извършени 42 нарушения на примирието. Анкара предупреди и, че сделката с Русия не значи промяна на споразумението със САЩ.

Каква е цената?

За първи път от началото на войната: Башар Асад посети фронтовата линия на Идлиб

Сирийският президент Башар Асад посети правителствените войски на фронтовата линия с джихадистите в Идлиб днес, първото му посещение в ...

ООН казва, че над 176 000 души, включително почти 80 000 деца, са били разселени през последните две седмици в Североизточна Сирия, където живеят около 3 000 000 души.

Около 120 цивилни са загинали в битката, заедно с 259 кюрдски бойци, 196 подкрепени от Турция сирийски бунтовници и седем турски войници, според Сирийската обсерватория за правата на човека (SOHR), базирана в Обединеното кралство група за наблюдение. 12 цивилни също са убити при нападения на ПКК на турска територия, гласи информация от Турция.

Сделката между Турция и Русия идва след като САЩ обявиха внезапно и неочаквано оттегляне от сирийските територии и анализаторите виждат това като циментиране на турското и руското влияние в региона. Часове след обявяването на сделката, Турция заяви, че ще прекрати "Извор на мира" и няма нужда да възобновява настъплението си, което беше задържано поради прекратяване на огъня, тъй като кюрдските бойци се оттеглиха от турската "безопасна зона". Коалицията, ръководена от САЩ, разчита на сили, водени от кюрдските войски, за да се бият с бойците на Ислямска държава (ИС) в Северна Сирия през последните четири години, но те са доминирани от кюрдските милиции за защита на населението (YPG), които Турция вижда като терористична организация.

Същевременно, официален Кремъл съобщи, че сирийският президент Башар Асад е благодарил на руския си колега Владимир Путин и "изрази пълната си подкрепа за резултатите от работата, както и за готовността на сирийските гранични служители, заедно с руската военна полиция, да стигнат до сирийско-турската граница". Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, руският президент е подчертал в телефонен разговор с Асад, че в крайна сметка основната задача е да се възстанови териториалната цялост на Сирия и да продължат съвместните усилия по политически път, включително работа в рамките на Конституционния комитет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Опасна инфекция на гърлото със смъртни случаи в Япония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com