Секретни документи: Пекин действа без милост към мюсюлманите в Синдзян

14536
Секретни документи: Пекин действа без милост към мюсюлманите в Синдзян
Снимка: Getty Images / Guliver

Рядко случващо се и мащабно изтичане на съдържанието на китайски правителствени документи хвърли нова светлина върху противодействието на Пекин срещу мюсюлманите в китайския регион Синдзян. По отношение на района президентът Си Цзинпин е заповядал на длъжностните лица да действат "абсолютно без милост" срещу сепаратизма и екстремизма, съобщава в "New York Times".

Правозащитни групи и външни експерти твърдят, че повече от милион уйгури и други предимно мюсюлмански малцинства са събрани в мрежа от лагери за интерниране в далечния западен регион.

403 страници вътрешни документи, получени от „New York Times“, предоставят безпрецедентен поглед върху противоречивото противодействие от страна на потайната комунистическа партия, което е подложено на нарастваща международна критика, особено от страна на Съединените щати.

Документите включват досега непубликувани изказвания на Си Цзинпин, както и директиви и доклади за наблюдението и контрола на уйгурското население, съобщи изданието през уикенда.

Изтичането на тази информация също така предполага, че е имало известно недоволство вътре в партията по повод на репресиите срещу мюсюлманите.

Документите са станали публично достояние в резултат действията на неназован член на китайското политическо ръководство, който изразил надежда, че разкриването им ще попречи на ръководството, включително на Си, да „избяга от виновност за масовите задържания“, посочва „New York Times“.

Турция официално повдигна въпроса за уйгурите в Китай

Турция осъди остро отношението на Китай към уйгурската мюсюлманска етническа народност като "изключително смущаващо за човечеството" и ...

В реч през 2014 г. пред служители, произнесена след като бойци от уйгурското малцинство убиват 31 души на гара в югозападен Китай, Си призова за всестранна "борба срещу тероризма, инфилтрацията и сепаратизма", използвайки "органите на диктатурата" и показвайки "абсолютно никаква милост", сочи публикацията във вестника. Лагерите за интерниране бързо са се разширили след назначаването Чен Куанггу през 2016 г. на нов шеф на партията в Синдзян.

Според „New York Times“ той разпространил изказванията на Си, за да оправдае репресията и призовал служителите да „приберат всички, които трябва да бъдат прибрани“.

Известен в партията за своите действия срещу малцинствените групи, по-рано Чън е ръководил политика на желязната ръка за разбиване на несъгласията в Тибет.

Изтеклите документи включват ръководство за отговор на въпроси от студенти, които след завръщане по домовете си в Синдзян разбират, че семействата им или са изчезнали, или задържани в лагери.

Длъжностните лица били инструктирани да казват, че членовете на семейството на студентите са били заразени с "вируса" на екстремисткото мислене и трябва да се лекуват, преди "болестта да стане сериозна".

САЩ обмислят санкции срещу Китай заради уйгурите

Държавният департамент на САЩ обяви, че е силно загрижен от „все по-тежките репресии“ срещу мюсюлманското малцинство в севе...

Китайското външно министерство и регионалното правителство Синдзян не отговориха веднага на исканията на AФП за коментар.

Документите хвърлят светлина и върху съдбата на представителя на властите Уан Юнджън, който бил разследван от 2017 до 2018 г. за неспазване на партийните директиви. По своя собствена инициатива той освободил над 7000 души от лагерите в Синдзян, тъй като „се безпокоял, че информацията за задържането на толкова много хора ще предизвика конфликт и ще задълбочи негодуванието“.

След като първоначално отрече съществуването на лагерите, Китай ги определи като професионални училища, насочени към намаляване на примамливостта на ислямисткия екстремизъм и насилие чрез образование и обучение на работното място.

Но групите за права на човека и чуждестранните медии, включително AФП, съобщават, че официалните документи и сателитните изображения показват, че съоръженията са оборудвани и функционират като затвори.

Actualno.com припомня, че тази година Наградата "Сахаров" на ЕП беше дадена именно на борец за правата на уйгурите. Председателят на европарламента Давид Сасоли го обяви в Twitter:" С удоволствие съобщавам, че Европейският парламент избра Илхам Тохти за носител на наградата „Сахаров” за свобода на мисълта през 2019 г. Тохти е посветил живота си на застъпничество за правата на уйгурското малцинство в Китай. Въпреки че е глас за умереност и примирение, той бе осъден на доживотен затвор след изпитателен процес през 2014 г. Настояваме за незабавното му освобождаване". Всичко за съдбата му можете да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Източници: В Израел обмисляли атака срещу Иран в понеделник, но решили да изчакат

Камиони с храни влязоха в Газа от пристанище Ашдот

"Хизбула" удари в Израел с дронове и ракети (ВИДЕО)

За малко да се удави: Спасиха котка от наводненията в Дубай (ВИДЕО)

Нетаняху към Камерън: Израел сам ще взема решенията си

Нямат работа там: Русия изтегля миротворците си от Нагорни Карабах

Стотици евакуирани след изригването на вулкана Руанг в Индонезия (ВИДЕО)

Азърбайджан се оплаква от френски "натиск" и "заплахи"

Летището в Дубай под вода, отменени са полети (ВИДЕО)

Камерън в Израел, обсъжда хуманитарната помощ за Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com