Северна Корея представи „най-мощното оръжие в света“ на военен парад

2423
Северна Корея представи „най-мощното оръжие в света“ на военен парад
Снимка: Getty Images/Guliver

Ядрено въоръжената Северна Корея разкри нова балистична ракета за изстрелване от подводница по време на военен парад в Пхенян, в демонстрация на сила дни преди встъпването в длъжност на Джо Байдън като президент на САЩ.

Представянето й се случва след конгреса на управляващата Работническа партия, където лидерът Ким Чен Ун определи САЩ като "най-главния враг на страната", цитира „Нешънал“, предава БГНЕС.

Ким ръководеше парада в четвъртък вечерта облечен в черно кожено палто и кожена шапка, докато наблюдаваше пехотни войски, артилерия, танкове и полет с въздухоплавателни средства, оформящи числото осем за отбелязване на партийното събрание.

"Най-мощното оръжие в света, балистични ракети за изстрелване от подводница, навлязоха на площада една след друга, демонстрирайки твърдо мощта на революционните въоръжени сили", съобщи официалната агенция KCNA.

Най-малко четири такива ракети с черно-бели конуси преминаха покрай аплодиращите ги тълпи на площад Ким Ил Сун.

Ракетите са "най-доброто ядрено оръжие на Севера", каза Парк Уон Гон от Глобалния университет Хандонг в Южна Корея.

Северът преди е показвал по-малки ракети от този тип и е излъчвал кадри от тестово изстрелване, но не е ясно дали тази ракета е била изстрелвана от подводница или подводна платформа.

Ким Чен Ун избран за генерален секретар на Партията на труда

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун беше избран на поста генерален секретар на управляващата Партия на труда, съобщи агенция ЦТАК. Досе...

Работещата ракета за ядрена подводница ще бъде стратегически променяща играта, позволявайки на Пхенян да предприеме изненадваща атака от място по-близо до САЩ или да нанесе удар, дори ако сухопътните й сили са унищожени.

На конгреса Ким заяви, че Северът е изпълнил плановете си за ядрена подводница, но тя е на години далеч от въвеждане в експлоатация.

Анализатори казват, че Северът използва партийната среща и военната демонстрация, за да изпрати на входящата администрация във Вашингтон внимателно обмислено послание за сила в опит да извлече отстъпки.

KCNA заяви, че парадът включва ракети с "мощна ударна способност за цялостно унищожаване на враговете начин извън територията" - което предполага обхват, простиращ се извън Корейския полуостров.

Изображенията показаха обект, което изглеждаше като нова балистична ракета с малък обсег на твърдо гориво - които са по-мобилни и по-бързо разгръщащи се от версиите с течно гориво.

Ползва ли Северна Корея COVID-19 за репресии срещу правата на човека?

Група от седем държави в Съвета за сигурност на ООН, плюс Япония, заявиха, че Пхенян увеличава своите нарушения на човешките права под ...

„Те биха искали да разберем, че стават все по-опитни с по-големи ракети-носители с твърдо гориво“, написа в Туитър Анкит Панда от фондация „Карнеги“.

Лидерът на Северна Корея и Доналд Тръмп имаха бурни отношения, разменяйки си взаимни обиди и заплахи за война, преди необикновена дипломатическа акция, включваща срещи на върха и изявления за любов от заминаващия си президент на САЩ. Но е постигнат малък съществен напредък, тъй като процесът е в задънена улица, след като срещата на върха през февруари 2019 г. в Ханой се разпадна.

Северът е под няколко международни санкции заради забранените си ядрени оръжия и програми за балистични ракети, които постигнаха бърз напредък по времето на Ким и които според него трябва да защитават от евентуално американско нашествие. В същото време той е под самоналожена коронавирусна блокада, след като затвори границите си миналия януари, за да се предпази от вируса, увеличавайки натиска върху умиращата икономика.

Смяната на американското ръководство е предизвикателство за Пхенян. Байдън се свързва с подход на "стратегическо търпение" в администрацията на Обама и характеризира Ким като престъпник по време на президентските дебати. Очаква се Вашингтон да се върне към по-ортодоксални дипломатически подходи по времето на Байдън, като настояване за значителен напредък в преговорите на работно ниво преди срещата на върха на лидерите.

"Беше много добре изчислено", каза проф. Парк. „Ким Чен Ун все пак изпрати съобщение за ядрените способности и военните сили на Севера. Ким показва, че ако встъпващата администрация на Байдън не премахне "враждебните си политики" срещу Севера до степен, която Ким иска, това е пътят, по който Северът е готов да поеме."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

ООН отправя апел за набирането на 2,8 млрд. долара за Газа и Западния бряг

Посланикът на Израел у нас: Иран разработва ядрено оръжие и става все по-опасно

Израелският посланик в Германия заговори за бъдещи удари по ирански военни съоръжения

Ердоган: Нетаняху е виновен за иранската атака срещу Израел

Китай осъди израелското нападение над иранското консулство, но не и отговора на Техеран

Вижте как изглеждаше небето над Израел в нощта на иранската атака (СНИМКА)

Турция разби мрежа на "Ислямска държава - Хорасан" в Истанбул

The Washington Post: Русия се готви да помага на Иран да се пази от САЩ

Раиси: Ще отговорим за секунди на всяко израелско отмъщение

Преди да е станало твърде късно: Израел призова за още санкции срещу Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия