Шведски лекари: Тръмп атакува Сирия на базата на фалшиви видеа от интернет

7186
Шведски лекари: Тръмп атакува Сирия на базата на фалшиви видеа от интернет
Снимка: YouTube

Америанският президент Доналд Тръмп е атакувал сирийската авиобаза край Хомс, подлъган от фалшиви видеа, качени в социалните мрежи от "Белите каски" - организация, свързвана с ислямистите от "Джебхат ан-Нусра", която е сирийският филиал на "Ал Кайда". Тези твърдения отправя д-р Марчело Ферада де Ноли, председател на "Шведските лекари за човешки права" (SWEDHR) и бивш професор по епидемиология в университета в Йевле.

Припомняме, че авиобазата беше ударена от 59 американски крилати ракети "Томакоук" по заповед на Тръмп. Най-малко шестима души бяха убити. Като причина за атаката беше използван ударът със смъртоносния газ "зарин" срещу сирийското градче Хан Шейхун, след който загинаха 86 цивилни граждани. Информацията за него беше разпространена от Сирийската обсерватория за човешки права, ръководена от Рами Абдел Рахман, който получава информация директно от Хан Шейхун - град под пълния контрол на ислямистите от "Фронт ал Нусра", борещи се срещу сирийския президент Башар Асад

В подкрепа на твърдението си д-р Де Ноли използва видео, качено в официалния канал на "Белите каски" в YouTube. На него се вижда как членове на групата спасяват пострадали от предполагаемата заринова атака. Любопитното е, че го правят без необходимата екипировка, нужна, за да опази тяхното собствено здраве, тъй като заринът е силно токсичен газ. Той предизвиква смърт при попадане в тялото, при вдишване и излагане на въздействие върху кожата и затова е забранен от Конвенцията за забрана на химическите оръжия. Тъй като видеото не се препоръчва за хора със слаби нерви и лица под 18 години, прилагаме линк към него.

Според шведските лекари обаче има други основания световната общественост да се съмнява в информацията, разпространена по каналите на "Белите каски". По-конкретно д-р Де Ноли анализира видеа, разпространени след атаката с хлор в град Сармин на 16 март 2015 г., за която също бяха обвинени Асад и сирийската армия. В едно от тях се вижда как лекари от спасителната група привидно спасяват бебе, като му инжектират адреналин в гръдната област. (Д-р Де Ноли анализира клипа кадър по кадър на бавна скорост и в подкрепа на тезата си споделя отделни фрагменти от него. Не споделяме материала, тъй като той съдържа тежки сцени.) Според него няколко неща показват, че представителите на "Белите каски" не спасяват детето, а точно обратното, като затова говорят и мненията на трима лекари от SWEDHR, до които се допитва. Доктор Лена Оске споделя:

Русия даде доказателства за манипулация на химическата атака в Сирия

Русия е представила на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) снимков материал, с който доказва, че предполагаемият инци...

"Ясно се наблюдава, че медикът, който прави инжекцията пред камера, всъщност не инжектира нищо. Когато иглата е извадена от тялото на детето, количеството течност остава същото, както при вкарването ѝ.

Снимките представят "инжекцията" и потвърждават думите на д-р Оске, че след изкарването на иглата количеството течност в спринцовката остава непроменено. (Припомняме, че видеото, което анализират лекарите, е качено в официалния канал на "Белите каски" в YouTube и лесно може да бъде намерено там.)

Д-р Де Ноли се допитва и до д-р Лейф Елиндер - педиатър. Той споделя мнение, че иглата трябва да поставена в левия косто-стернален ъгъл, аспирирайки, докато иглата навлиза в тялото до достигането на вентрикуларната камера, където активното вещество (адреналин) се инжектира. "Видеоклипът не показва изпълнението на тези стъпки", категоричен е Елиндер в своя анализ.

Към края на "разследването", ръководителят на SWEDHR получава имейл от британски лекар, който пожелава да запази анонимност. В своята хипотеза той коментира поведението на детето във видеоклипа. "От видеото личи, че детето е почти в безсъзнание: не издава звуци, не отваря очите си и единствените му движения се изразяват в извъртане на главата и отваряне на устата, преди да спре да диша изцяло. Това изглежда като респираторна депресия, а не като белодробна травма; изглежда твърде унесено, за да си поеме въздух. Най-вероятната диагноза е предозиране с опиат, предизвикващ загуба на съзнание и респираторна депресия. Хлорът от своя страна предизвиква остра инхалационна травма, но не води до загуба на съзнание: пострадалият се бори да поеме въздух до последно", отбелязва британският лекар.

Бивш съветник на Пентагона с доказателства, че атаката в Хан Шейхун е инсценирана

Бивш съветник на Пентагона и водещ оръжеен експерт опроверга твърденията на Белия дом, че разполага с доказателства, че президентът на ...

В заключението си д-р де Ноли обобщава, че "спасителните" операции, показани във видеата на "Белите каски", са фалшиви и/или извършени върху вече загинали деца.

Още един любопитен, политически значим факт, е, че тези видеа са представени по време на Съвета за сигурност на ООН и след това са разпространени от CNN. Първоначално обаче разгледаното по-горе видео, например, е публикувано на 16 март 2015 г. едновременно в официалния канал на "Белите каски" и в канал на организация, чието лого съдържа джихадистки флаг, използван от "Ал Кайда".

Флаг на "Ал-Кайда", използван от бунтовниците в Сирия

Асад нарече химическата атака в Сирия „100% изфабрикувана”

Химическата атака в Сирия е „100% изфабрикувана”. Това заяви в едно от редките си интервюта сирийския президент Башар Асад....

Флаг на "Ал-Нусра", който се среща и в логото на втората организация, която разпространява "спасителния" клип с детето

Д-р Де Ноли споделя мнение, че разпространението на кадри от свързаната с "Ал Кайда" организация "Белите каски" от медийния гигант CNN под формата на "нормални" новини, трябва да бъде разследвано също толкова задълбочено, колкото и самото съдържание на видеата.

"По-ясна илюстрация на фалшиви новини за дезинформацията около сирийския конфликт трудно може да бъде открита. Удивително е как нито едно официално лице от ООН, нито един журналист от CNN, не поставя под въпрос истинността на "спасителните" видеа", категорично заявява той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Опасна инфекция на гърлото със смъртни случаи в Япония

Убит е един от израелските заложници на "Хамас"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com