Сирийската армия влезе в град Манбидж, САЩ продължава изтеглянето си от Северна Сирия

6745
Сирийската армия влезе в град Манбидж, САЩ продължава изтеглянето си от Северна Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver

Сирийската армия влезе тази вечер в северния град Манбидж в съответствие със споразумение с кюрдските милиции, постигнато на фона на турската военна операция срещу тях в района, предадоха световните агенции, като се позоваха на сирийските държавни медии.

Споразумението предвижда "влизане на сирийската армия в градовете Манбидж и Айн ал Араб (арабското име на Кобане)", които са разположени в Северна Сирия и биха могли да бъдат взети на прицел от Турция.

Новината за навлизането в Манбидж бе потвърдена от представител на местните власти в Манбидж - град, контролиран от военен съвет, свързан с кюрдите. Той каза, че сирийски военни са влезли в Манбидж и са се разположили по фронтовите линии.

Градът се намира в североизточната част на сирийската провинция Алепо, на 85 километра от едноименната регионална столица.

Сирийската армия се е насочила и към други контролирани от кюрдските милиции населени места, за да заемат позиции срещу настъпващите турски военни части и техни арабски съюзници (бунтовници срещу правителството на Башар Асад).

По-рано днес правителствената армия влезе и в град Тел Тамер, съобщиха държавните медии.

Разговори на високо ниво за ситуацията в Сирия, ще има ли ембарго за Турция?

Страните от ЕС заявиха, че са много разтревожени от турската военна операция в Северна Сирия, но не можаха да договорят съвместни дейст...

Подкрепяните от Русия сирийски военни сили не загубиха време и се възползваха от внезапното изтегляне на американските войници от страната след турската офанзива, за да се разположат дълбоко навътре в контролираните от кюрдски милиции райони южно от границата с Турция, отбелязва Ройтерс.

Междувременно турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви и днес, че Турция от няколко месеца настоява за изтегляне на кюрдските сили от Манбидж.

Същевременно, американските войници в Северна Сирия са получили заповед да напуснат страната, съобщи днес представител на администрацията на президента Доналд Тръмп, цитиран от Франс прес.

"Изпълняваме тази заповед", каза въпросният източник, пожелал анонимност. Той подчерта, че ще бъдат изтеглени "всички (американски военни), разположени в Сирия, с изключение на тези, които се намират в Ат Танф" - база в южната част на тази страна, която е контролирана от около 150 американски войници.

Вчера министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър каза, че до 1000 американски военнослужещи ще бъдат изтеглени от Северна Сирия, но не уточни дали те ще напуснат изобщо страната или просто ще бъдат прехвърлени извън зоните на бойните действия между турската армия и кюрдски милиции, отбелязва Франс прес.

Споразумението между кюрдите и Асад - ключов ход за край на войната (ВИДЕО 18+)

Сирийската армия влезе в ключови части към северните райони на страната, където Турция провежда военна операция срещу кюрдите, предадох...

Днес Доналд Тръмп заяви, че Съединените щати няма "да се ангажират в поредната война между хора, които се бият от 200 години". "Хората наистина ли мислят, че ние трябва да влезем във война срещу Турция, която е член на НАТО?", попита президентът на САЩ и допълни, че "безкрайните войни трябва да спрат".

В същото време Тръмп предупреди, че може да бъдат обявени тежки санкции срещу Турция в отговор на военната й офанзива срещу кюрдска милиция в Северна Сирия.

"Предстоят тежки санкции срещу Турция", написа в Туитър Тръмп, без да даде подробности.

Малко след това американският финансов министър Стивън Мнучин заяви в Белия дом, че екипът за национална сигурност на президента ще обсъди развитието на ситуацията. "Очевидно не е прекалено късно САЩ да наложат санкции на Турция", подчерта Мнучин. Той определи ситуацията като сложна и припомни, че Турция е членка на НАТО.

Тръмп повтаря, че Съединените щати трябва да се дистанцират от войните в Близкия изток, но заплашва Турция с "унищожаване на нейната икономика".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com