Сирийски наемник разказа как е вербуван да се бие за Азербайджан в Нагорни Карабах (ВИДЕО)

8448
Сирийски наемник разказа как е вербуван да се бие за Азербайджан в Нагорни Карабах (ВИДЕО)
Снимка: Getty

Сирийски наемник, изпратен да се бие за азерските сили в конфликта с арменските сили в Нагорни Карабах, подробно разказа за външната намеса в конфликта, който за шест дни от началото на боевете се разшири до регионален мащаб, пише The Guardian.

Анкара подпомага Баку в конфликта с арменците от 1994 г. В момента са разположени 1000 сирийски бойци, които работят за турска частна компания за охрана, което потвърждава намесата на регионална сила като Турция и заплашва да разбие крехкото статукво в Кавказ, който отдавна е в сферата на влияние на Русия.

Няма изгледи за прекратяване на конфликта, след като Армения обвини Азербайджан, че атакува цивилна инфраструктура. Баку отхвърли изявление на Армения, че Ереван е готов да работи с медиатори за спиране на огъня. Азербайджан иска първо Армения да изтегли войските си.

Анкара е в сблъсък с Москва на три различни горещи точки: двете страни подкрепят враждуващи сили в Сирия, Либия и сега в Нагорни Карабах.

Русия унищожи парад на протурски терористи в Сирия в отговор на Нагорни Карабах

Руската авиация в Сирия нанесла вчера удар по щаба и тренировъчния лагер на протурската бойна група „Фейлак ал-Шам” в Кафр ...

Турция отдавна поддържа културни и икономически връзки с Азербайджан, докато Русия е във военен съюз с Армения, но също поддържа връзки с управляващия елит в Баку и продава оръжия на двете страни.

Присъствието на враждебни сирийски сили до границите на двете държави също притеснява Иран.

Няколко бойци от сирийската опозиция в провинция Идлиб разкриха пред британския вестник, че през последния месец военни командири и лица, които твърдят, че представляват турски компании за охрана, са им предложили да пазят наблюдателни постове и петролни и газови находища в Азербайджан. Договорите са от 3 до 6 месеца.

Предложена им е заплата от 10 000 турски лири (1000 британски лири) на месец, което е огромна сума за сирийците, които са в капана на десетилетие война и бедност.

Дахер Ламот: Турция може да прехвърли бойците от Нагорни Карабах и към Балканите (ВИДЕО)

Като част от "Стратегическата си дълбочина" Турция може да прехвърли бойците от Нагорни Карабах и към Балканите, както го направи в Сир...

Мустафа Халид, който поиска истинското му име да не бъде използвано, разказа пред изданието, че е нает на 18 септември и сега е поставен на пост на фронта.

23-годишният боец от град Идлиб разкри, че е пътувал като част от група от 1000 сирийски мъже от подкрепяните от Турция дивизии "Султан Мурад", "Сюлейман Шах" и "Ал Хамза", които са преминали през граничния пункт "Хавар Килис" на път към военна база в Газиантеп на 23 септември.

На следващия ден са летели до Истанбул и оттам с турски военно-транспортни самолети до Азербайджан. Данните от сайта Flight Radar, който следи движението на самолетите, както и снимки и координати, изпратени на вестника, потвърждават думите на боеца.

Разположените в Нагорни Карабах войници носят сини униформи като азерските граничари. Халид не е знаел, че ще бъде вкаран във война. Той е смятал, че ще охранява обекти.

Азербайджанската армия е в покрайнините на ключов град в Нагорни Карабах

Лидерът на арменците в Нагорни Карабах заяви, че азербайджански сили са в околностите на град Шуша, чието превземане ще представлява по...

"Дойдох тук заради пари и по-добър живот в Сирия, където условията на живот са мизерни. Възприех това като работа, нищо повече", отбеляза той.

Около 200 души са убити при конфликта в Карабах, включително 10 сирийци и 30 цивилни.

Турция и Аззербайджан отричат да има сирийци в Карабах. Те обвиняват Армения, че е разположила екстремисти от Сирия и Ирак, но не представиха доказателства.

Миналия декември The Guardian съобщи, че по същия начин Анкара е разположила сирийски наемници в Либия. Изпратени са между 10 000 и 16 000 сирийци от бунтовнически групи в северноафриканската държава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Летището в Дубай все още не работи нормално (ВИДЕА)

Индонезия издава предупреждение за цунами след изригването на вулкан (ВИДЕО)

САЩ одобряват израелска операция в Рафах, ако няма по-голям удар по Иран?

След наводненията в Дубай: Българи са блокирани на летището

Осем души са ранени след земетресението в Япония

Нетаняху отлага плановете за отмъщение на Иран

Източници: В Израел обмисляли атака срещу Иран в понеделник, но решили да изчакат

Камиони с храни влязоха в Газа от пристанище Ашдот

"Хизбула" удари в Израел с дронове и ракети (ВИДЕО)

За малко да се удави: Спасиха котка от наводненията в Дубай (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия