Сирийският режим ще участва във втория кръг от мирните преговори

15319
Сирийският режим ще участва във втория кръг от мирните преговори
Снимка: Getty Images / Guliver

Сирийските власти потвърдиха участието си във втория кръг от мирните преговори с опозицията в Женева, планирани за 10 февруари, предаде БГНЕС.

"Беше решено делегацията на Сирийската република да участва във втория кръг от преговорите в Женева", заяви сирийският заместник външен министър Фейсал Мокдад, цитиран от агенция Сана.

Мокдад беше един от членовете на делегацията на режима в първия кръг от преговорите в края на януари в Женева, които трябваше да сложат край на войната, опустошаваща страната, но в крайна сметка не постигнаха никакъв резултат.

"Сирийската делегация иска да продължи усилията, положени в първия кръг в Женева и настоява те да включват всички клаузи, съдържащи се в комюникето от Женева-1, започвайки от първата клауза", каза още Мокдад.

Преговорите в Женева между представителите на режима на Башар Асад и на опозицията се състояха под егидата на посредника на ООН Лахдар Брахими. Режимът в Дамаск, който смята бунтовниците за терористи, настоява приоритет в преговорите да бъде въпросът за тероризма, а опозицията смята, че централно място трябва да заема преходът в страната, изключващ Асад.

Комюникето от Женева-1, прието през 2012 г. от големите държави, предвижда прекратяване на "насилието под всякаква форма" и сформирането на преходно правителство, без да споменава съдбата на Асад. Според Мокдад "връщането на сигурността и стабилността в Сирия изисква обсъждане на прекратяването на тероризма и насилието, както е посочено в комюникето от Женева-1".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com