Според Пентагона Иран има 2000 балистични ракети и армия от 500 000 души

5335
Според Пентагона Иран има 2000 балистични ракети и армия от 500 000 души
Снимка: Getty Images/Guliver

Американските военни смятат, че Иран има арсенал от хиляди балистични ракети и мощни боеприпаси, предава Fox News, цитирана от агенция "Фокус".

Тази информация излезе във връзка с изстрелването на 15 балистични ракети по цели в Ирак – 10 от тях попаднаха в американската авиобаза Айн Асад, една удари военно съоръжение в Ербил, Иракски Кюрдистан, а четири не са достигнали мишените си, твърдят от Министерството на отбраната на САЩ. 

Пентагонът изчислява, че Иран притежава повече от 2000 балистични ракети и е отделил сериозни ресурси за развитието на своите артилерийски ракетни сили с голям обсег. Твърди се, че Иран има най-разнообразния ракетен арсенал сред държавите в Близкия изток. 

В допълнение към арсенала си от балистични ракети, Иран има два отделни армии с общо 525 000 души персонал. Конвенционалната му сила е съставена от 400 000 войници, докато нейната революционна гвардия е около 125 000. КСИР контролира собствената си армия, флот и военновъздушни сили и има значителни нередовни военни части из Близкия изток и в Иран.

Иран със закон обяви Пентагона за терористична организация

Парламентът на Иран прие законопроект, с който определя всички американски сили като "терористи" заради убийството на висшия ирански во...

За разлика от тях, конвенционалните сили на Иран разчитат на остаряло и нискокачествено оръжие. Освен че е основен доставчик на оръжие за Ирак, Иран разполага с необходимите възможности за получаване на ядрено оръжие и изразходва между 13 и 20 милиарда долара за отбрана през 2018 година.

Авионосната ударна група на самолетоносача USS Harry Truman вече е заела позиция в Оманския залив, който води към Персийския залив, заедно с ескадрени миноносци, въоръжени с крилати ракети, крайцер и поне една подводница.

Военните кораби на ВМС на САЩ, заедно с подводницата, носят стотици крилати ракети „Томахоук“ с предварително планирани цели, заключени вътре. Те са готови да стрелят, ако получат заповедта, казаха пред Fox News двама високопоставени служители на Пентагона.

САЩ осъществиха сериозно придвижване на войските си по време на скорошната ескалация. През последната седмица Вашингтон разположи 4000 военнослужещи от бойния отряд на 1-ва бригада, 82-а въздушна дивизия в региона.

Сто пехотинци бяха разположени в американското посолство в Багдад, а 2000 морски пехотинци са на борда съответно на USS Bataan, на USS Oak Hill и USS New York, за да се присъединят към битката от Средиземноморието.

Шефът на кабинета на Пентагона подаде оставка

Началникът на кабинета на министъра на отбраната на САЩ Марк Еспър - Ерик Чюнинг, се оттегля в края на януари, съобщава Politico. Споре...

Напрежението между САЩ и Иран ескалира през последните дни, след като американският президент Доналд Тръмп нареди удар с дрон по иранския генерал Касем Сюлеймани миналата седмица. Сюлеймани беше началник на елитните спецчасти Кудс на Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР).

Тръмп защити действията си по време на реч в петък и заяви, че Америка е по-безопасно място след смъртта на Солеймани. Държавният глава също предупреди за отмъщение и заяви, че САЩ са се прицелили в 52 ирански обекта, които ще бъдат ударени „много бързо и много силно“, ако американските животи бъдат изложени на риск.

Американски военен в Багдад заяви пред Fox News, че „няма американски жертви“ в резултат от атаката. Прессекретарят на Белия дом Стефани Гришам отбеляза, че президентът следи внимателно ситуацията.

Новините за нападението на Иран идват, след като премиерът в оставка на Ирак Адел Абдул-Махди призова всички американски войски да напуснат страната.

Иракските депутати вече одобриха резолюция в неделя за експулсиране на американските сили. Резолюцията идва почти пет години, след като правителството поиска американските войски да бъдат разположени в Ирак.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка