Стотици загинали и хиляди ранени след земетресението в Турция и Сирия (ВИДЕО)

13993
Стотици загинали и хиляди ранени след земетресението в Турция и Сирия (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Броят на жертвите вследствие на мощното земетресение, което разтърси Югоизточна Турция и Сирия, расте. Трусът с магнитуд 7,8 по Рихтер от ранните часове на понеделник е отнел живота на 1014 души в Турция, а в Сирия са загинали 812 души, предадоха местните медии. Така жертвите са общо повече от 1800 и вероятно броят им ще продължава да се увеличава.

Турските власти съобщават за 5383 ранени техни граждани, а сирийските - за 1089.

ОЩЕ: Ново земетресение с над 7 по Рихтер разтърси Турция, броят на жертвите расте (ВИДЕО)

Припомняме, че силното земетресение близо до турския Газиантеп стана в 04:17 ч. местно време. То е с дълбочина около 17,9 км. След това е имало още един трус с магнитуд 6,7 по Рихтер близо до мястото на първия. Няма пострадали българи, според данните на МВнР.

Властите в Турция съобщиха, цитирани от CNN Turk, че щети има в 10 града. Вътрешният министър Сюлейман Сойлу каза, че става въпрос за Газианте, Кахраманмараш, Хатай, Османие, Адияман, Малатия, Санлиурфа, Адана, Диярбекир и Килис.

Много сгради се срутиха и спасителните екипи продължават да издирват хора под развалините. Кореспондентът на BBC Turkish в Диярбекир съобщи за напълно разрушен мол в града.

Според Службата за управление при бедствия и аварии на Турция е имало повече от 40 вторични труса. Турските въоръжени сили обявиха извънредно положение в засегнатите от земетресението райони в южната част на страната.

Трусът се е усетил още в Ливан, Кипър и Израел, както и по Ивицата Газа, където е имало около 45 секунди трус, според местния продуцент на BBC Рушди Абулауф. В Южна Италия пък бе обявена тревога за цунами заради земетресението.

Що се отнася до Сирия, жертвите са в Алепо, Латакия, Хама и Тартус, съобщи здравното министерство, цитирано от BBC. Страховете са, че в следващите часове броят на жертвите рязко ще се покачи.

Милиони сирийски бежанци живеят в близост до епицентъра. Турция е най-големият приемник на бежанци в света, като в страната са намерили убежище 3,7 милиона сирийци.

Два самолета „Спартан” ще излетят днес от България, за да превозят аварийно-спасителни екипи на Пожарна безопасност и защита на населението и Столична община към Турция, съобщиха от Министерството на отбраната. Самолетите ще излетят от авиобаза „Враждебна”. Имаме готовност да пратим и медицински екип от ВМА, който да помогне на южните ни съседи, каза министър Димитър Стоянов.

ОЩЕ: Ето каква помощ България ще окаже на Турция след земетресението

САЩ веднага обявиха, че са готови да окажат помощ. Щатите са "дълбоко обезпокоени" от съобщенията за катастрофата, заяви съветникът по националната сигурност Джейк Съливан в Twitter. Президентът на САЩ Джо Байдън е наредил на Агенцията за международно развитие на страната да прецени как може да помогне.

Украйна е готова да предостави необходимата помощ на "приятелския турски народ" след мощното земетресение днес, каза президентът Володимир Зеленски.

"Шокиран съм от новината, че стотици хора са загинали и ранени в резултат на земетресението в Турция", написа той в Twitter. "Поднасяме нашите съболезнования на семействата на жертвите и пожелаваме на пострадалите бързо възстановяване. В този момент сме близо до приятелския турски народ, готови да окажем необходимата помощ", допълни украинският президент.

Властите в Израел също заявиха, че е готов да помогне на опустошената от земетресението Турция. Външният министър на страната Ели Коен каза, че се подготвя програма за бърза помощ. Министърът на отбраната Йоав Галант заяви, че израелските сили за сигурност са готови да предложат всякаква необходима помощ, съобщава "Ройтерс".

Гърция първа изпрати най-добрия си спасителен екип в Турция, за да помогне при спасяване на хората изпод руините. Екипите за търсене и спасяване от 370 души от Азербайджан ще бъдат изпратени в засегнатите райони в южната ни съседка.

И няколко евролидери обявиха, че ще помагат на Турция - четете повече тук.

25-годишната Йозгюл Конакчи, който живее в Малатия, е оцелял по чудо. "Издирвателните и спасителните дейности продължават. Много е студено и в момента вали сняг. Всички са на улицата, хората са объркани какво да правят. Точно пред очите ни прозорците на една сграда се взривиха вследствие на вторичните трусове", каза тя пред турската редакция на BBC.

Сградата ѝ е била повредена, а наблизо са се срутили пет други сгради. Тя добави, че движението в града е натоварено, тъй като хората отчаяно се опитват да се отдалечат от сградите на фона на опасенията от още вторични трусове.

Мъж разказва пред BBC, че е бил убеден, че семейството му ще загине, когато земетресението е разтърсило апартамента им на петия етаж в южния турски град Адана. "Никога не съм виждал подобно нещо през живота си", казва Нилюфер Аслан. "Казах на роднините ми: "Има земетресение, поне да умрем заедно на едно и също място"... Това беше единственото нещо, което ми мина през ума".

Когато земетресението спряло, Аслан избягал навън - "не можах да взема нищо със себе си, стоях навън по чехли" - за да установи, че четири сгради около неговата са се срутили.

Вижте как изглежда една от магистралите в Турция след фаталните трусове:

Турция се намира в една от най-активните земетръсни зони в света. През 1999 г. повече от 17 000 души загинаха след мощен трус, разтърсил северозападната част на страната. През 1939 г. пък 30 хиляди души са загинали при мощен трус в североизточната част на Турция.

Неотдавна, през януари 2020 г., земетресение с магнитуд 6,7 удари района около Елазъг, град в Източна Турция. При него загинаха 41 души, а над 1600 бяха ранени.

Снимки: Getty Images

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Опасна инфекция на гърлото със смъртни случаи в Япония

Убит е един от израелските заложници на "Хамас"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com