Стрелба при джамия в Нова Зеландия, има данни за много убити и ранени (ВИДЕО)*

9256
Стрелба при джамия в Нова Зеландия, има данни за много убити и ранени (ВИДЕО)*
Снимка: Getty Images/Guliver

Множество хора бяха убити, а няколко ранени, след като стрелец откри огън в претъпканата джамия по време на следобедни молитви в новозеландския град Крайстчърч, съобщава АФП, цитирана от Агенция "Фокус".

Свидетел на име Лен Пенеха каза, че е видял мъж, облечен в черно, да влиза в джамията "Масджид Ал Нур", където е имало поне 200 души на молитва, и след това е чул десетки изстрели, последвани от хора, бягащи от джамията в ужас. Той съобщи, че е видял стрелецът, който бил облечен с армейско яке и носел очила, да бяга преди спешните служби да пристигнат. Пенеха каза, че е влязъл в джамията, за да се опита да помогне: "Видях мъртви хора навсякъде", каза той.

Друг свидетел е съобщил, че е видял трима души на земята, кървящи пред сградата на джамията. Няма официална информация колко са пострадалите, но новозеландският вестник Herald съобщи, че поне един човек е убит, тъй като репортер на медията е видял покрит труп, лежащ на земята. Неофициално се говори за 13 души, има данни и за между 9 и 27 убити плюс 15 ранени.

Има обаче и информация, че не става въпрос за един стрелец, а за поне двама, като на официална пресконференция на властите беше казано, че действително може да има повече замесени. Има и неофициални данни, че е атакувана и втора джамия, но нито един официален представител на местната полиция и местните власти не е казал такова нещо.

Полицията в Нова Зеландия заяви, че всички училища в Крайстчърч са затворени поради "сериозен инцидент с огнестрелно оръжие", който според медийна информация се е случил в или близо до джамия. Полицейският комисар Майк Буш заяви, че "в Крайстчърч протича инцидент с активен стрелец". Полицията не съобщава къде точно е започнала стрелбата. Буш препоръчва жителите на града да избягват улиците и да останат на закрито.

"Полицията реагира с пълния си капацитет, за да овладее ситуацията, но рисковата среда остава изключително висока", каза Буш, според БГНЕС.

Междувременно се появи и видео в Twitter, което показва арест на мъж - според описанието на клипа той е открил огън, а новозеландският вестник Herald потвърди за арест на заподозрян за кървавата драма. Появи се и информация, че въпросният мъж е пуснал стрийм от акцията си на живо във Facebook! Неофициално се посочва, че въпросният мъж е австралийски гражданин.

Репортерът на ESPN Мохамед Изам съобщи, че членовете на бангладешкия отбор по крикет, които трябвало да играят мач за тест в Крайстчърч, са се намирали в джамията, откъдето са избягали по-късно.

* ИНФОРМАЦИЯТА Е ОБНОВЕНА КЪМ 6:00!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Ще има ли нов ирански отговор срещу Израел? Коментар от Техеран след взривовете в Исфахан (ВИДЕО)

МААЕ: Няма поражения по ирански ядрени обекти

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com