Съдебният процес в Турция за убийството на Кашоги започна

2783
Съдебният процес в Турция за убийството на Кашоги започна
Снимка: Getty Images/Guliver

Съдебният процес срещу 20 саудитци, обвинени в убийството на журналиста Джамал Кашоги през 2018 г., включително двама бивши помощници на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, започна днес (3 юли) в Истанбул, предаде БГНЕС, по информация на АФП.

Кашоги, 59-годишен критик на Рияд, който пишеше за The Washington Post, беше убит, след като влезе в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври 2018 г., за да получи документи за сватбата си с турската си годеница.

Турция изправя на съд заподозрените за убийството на Хашоги

Турция изправя на съд 20-те заподозрени в убийството на журналиста Джамал Хашоги през 2018 г. - включително двама бивши помощници на са...

Турските прокурори обвиняват заместник-шефа по разузнаването на Саудитска Арабия Ахмед ал-Асири и медийния крал Сауд ал Кахтани, че са ръководели операцията и са издали заповеди за убийството на саудитски екип.

Осемнадесет други заподозрени - включително оперативният разузнавач Махер Мутреб, който често пътувал с престолонаследника на чуждестранни обиколки - също бяха обвинени в "умишлено и чудовищно убийство чрез мъчение". Те са изправени пред доживотен затвор, ако бъдат осъдени.

Агнес Каламард, специален докладчик на ООН за извънсъдебни или произволни екзекуции, също присъства на процеса. Ясин Актай, близък приятел на Хашоги и съветник на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, също е в съдебната зала.

Годеницата на журналиста заяви, че се надява процесът да изясни местонахождението на тялото на Джамал, доказателствата срещу убийците и доказателствата за тези, които стоят зад зловещото убийство. "Няма да помилваме убийците, нито тези, които са наредили убийството", каза тя.

Кашоги - близък до саудитското кралско семейство, но негов критик - беше убит и разчленен в консулството на кралството - случай, който орони репутацията на престолонаследника Мохамед. Останките му никога не бяха открити.

Синовете на Джамал Кашоги: Прощаваме на убийците

Синовете на убития саудитски журналист Джамал Хашоги заявиха, че "прощават" на убийците на баща си, предаде БГНЕС. "Ние, синовете на м...

Преди убийството си, Кашоги критикуваше престолонаследника в множество статии в The Washington Post и живееше в изгнание от около година, опасявайки се, че ще бъде задържан, ако се върне в Саудитска Арабия като част от по-широка репресия срещу писатели, активисти и критици.

След силен международен и турски натиск, кралството в крайна сметка призна, че Кашоги е бил убит от саудитски агенти в операция, ръководена от двама от върховните помощници на престолонаследника, които оттогава са отстранени от постовете си. Кралството отрича престолонаследника да е знаел за операцията. Критиците му обаче посочват доклади от разузнаването на САЩ, които твърдят, че операция като тази не би могла да се случи без негово знание.

Съдебният процес в Саудитска Арабия приключи през декември с петима неназовани лица, осъдени на смърт.

Бившите помощници на престолонаследника Асири и Кахтани бяха оневинени.

Синовете на Кашоги казаха, че са простили на убийците му през май тази година, което се очаква да позволи на правителството да помилва петимата осъдени на смърт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Земетресение от 5,6 разтърси Турция

Иран: Не сме използвали най-модерните ракети в атаката срещу Израел

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Солена глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища в Турция

Заради змия в купето: Влак-стрела закъсня в Япония

Летището в Дубай все още не работи нормално (ВИДЕА)

Индонезия издава предупреждение за цунами след изригването на вулкан (ВИДЕО)

САЩ одобряват израелска операция в Рафах, ако няма по-голям удар по Иран?

След наводненията в Дубай: Българи са блокирани на летището

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com