Със закон въвеждат ваксинационен паспорт във Филипините

1198
Със закон въвеждат ваксинационен паспорт във Филипините
Снимка: Pixabay

Законопроект, който упълномощава филипинския министър на здравеопазването да издава паспорти на ваксинирани граждани на страната, е внесен в Сената, информира ТАСС. Инициативата включва създаването на документ, който ще служи като доказателство за завършване на пълния курс на имунизация срещу коронавирус. Сенаторът Грейс По, която е инициатор на законопроекта, посочи, че той е „предназначен за бъдещето“, тъй като упълномощава и ръководителя на Министерството на здравеопазването да издава паспорти на ваксинираните за други инфекциозни заболявания, ако възникнат.

"Идеята за ваксинационни паспорти, заедно с бързото въвеждане на ваксинации срещу коронавирус, наскоро получи международна подкрепа. Страни като Дания, Гърция и Израел започнаха да предприемат стъпки в тази посока", се посочва в обяснителната бележка към законопроекта. Според сенатора Министерството на здравеопазването подкрепя инициативата. Този ход ще позволи на Междуведомствената работна група за възникващи инфекциозни болести (IATF) да издаде правила и разпоредби относно „кои дейности ще изискват паспорт за ваксинация“. Те могат да включват международни и вътрешни пътувания, достъп до бизнес заведения и други обществени места.

Сертификат за ваксинация или ваксинационен паспорт вече е факт у нас

Направиха демонстрация на сертификата за ваксинация за COVID-19 у нас, като първият показан пуиблично такъв сертификат е на здравният м...

"IATF също трябва да установи правила и разпоредби за признаване на шест ваксинационни паспорта, издадени от други страни", се казва в бележката. Паспортът на ваксинираното лице обаче не може да се счита за валидна лична карта, подчертава законопроектът. Документът ще съдържа личната информация на нейния собственик, вида на ваксината, датите на нейното въвеждане, лицето или институцията, която е прилагала лекарството, както и други данни, които могат да бъдат определени, ако е необходимо, от Министерството на здравеопазването или IATF.

„Информацията, съдържаща се в паспорта за ваксинация, трябва да бъде защитена в съответствие с приложимото законодателство за поверителност на данните“, се казва в законопроекта. Според документа, министърът на здравеопазването ще издаде правила и разпоредби за валидността на паспорта. Ако инициативата бъде влязла в сила, тогава според закона всяко лице, което разпространява фалшиви паспорти за ваксинация или ги фалшифицира, както и се опитва да използва документ на друго лице, ще бъде глобено до 90 000 песо (1 873 долара). Междувременно, щетите, промяната или унищожаването на паспорта ще бъдат наказуеми с глоба до 60 000 песо (1 248 долара). Освен това и в двата случая нарушителят е изправен до 10 години затвор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган впряга усилия да увеличи натиска върху Израел

Ердоган отива в САЩ на 9 май

Още година търговски санкции на Япония срещу Русия

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com