Съветът за сигурност на ООН се събира заради ситуацията в Йерусалим

1770
Съветът за сигурност на ООН се събира заради ситуацията в Йерусалим
Снимка: Getty Images/Guliver

Съветът за сигурност на ООН ще проведе в понеделник извънредно заседание за ситуацията в Йерусалим, където в сблъсъци между палестинци и израелци загинаха няколко души.

Според дипломатически източник на ТАСС в централата на световната организация дискусията ще се проведе в закрито заседание след сутрешната сесия на Съвета, като се започне в 10:00 часа нюйоркско време (17:00 часа българско време). Очаква се на срещата да се появи координаторът на мирния процес в Близкия изток Николай Младенов.

Ердоган осъди "прекомерното" използване на сила от Израел в Йерусалим

Турският президент Реджеп Ердоган обяви за "прекомерно" използването на сила от израелските сили за сигурност в сблъсъците край Храмо...

Покана за обсъждане на възможните стъпки за деескалация на в Ерусалим преди това отправиха Египет, Франция и Швеция, който са членки на Съвета за сигурност, пише БГНЕС.

Трима израелци бяха убити в петък (21 юли) в район, населен предимно с палестинци на Западния бряг. По-късно стана ясно, че двама араби са загинали по време на протестите в събота (22 юли).

По-рано през деня, израелската полиция спря опитите на арабите да проведат протест в Източен Йерусалим: мюсюлмани се събраха след петъчната молитва, бяха разпръснати от служителите на реда, които използваха сълзотворен газ и гумени куршуми. Арабските протести бяха предизвикани от допълнителни мерки за сигурност в Стария град, наложени от израелските власти. Те не искат да преминават през детектори за метал за джамията "Ал Акса" на Храмовия хълм.

След петъчния инцидент на Храмовия хълм президентът на Държавата Палестина Махмуд Абас обяви замразяване на контактите с израелската страна на всички нива.

Хиляди израелски полицаи са разположени в Йерусалим, очакват се сблъсъци

Хиляди израелски полицаи са разположени в Стария град на Йерусалим, очаквайки сблъсъци с мюсюлмански демонстранти, предава The Times of...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com