Tagesspiegel: Светът върви към нов световен ред с глобална отговорност на Китай

8719
Tagesspiegel: Светът върви към нов световен ред с глобална отговорност на Китай
Снимка: Getty Images/Guliver

Светът стои на прага на ядрена война или начало на нова епоха, в която Китай ще поеме глобална отговорност.

За пръв път от Карибската криза през 1962 година светът балансира на ръба на ядрена война. Сега начело на Америка не е Кенеди, а Тръмп. Неговият противник не е СССР, който при цялата си жажда за власт все пак се е опасявал от рисковете, чийто мащаб е било трудно да се прецени, а севернокорейският диктатор със своите доисторически понятия. За него ядреното оръжие е гаранция за сигурността на режима.

Качествата на великите лидери

Журналистите от Project Syndicate Кишор Мабубани (Kishore Mahbubani), Клаус Шваб (Klaus Schwab) коментират кои са онези качества на лид...

Това пише в свой анализ журналистът Кристоф фон Маршал за германското издание Tagesspiegel.

Светът изтръпва от вербалната ескалация на конфликта между Вашингтон и Пхенян. Падането в бездната все още може да се предотврати. В най-добрия случай надвисналата заплаха ще доведе до „нов световен ред“, за който толкова много се говори. Тук всичко зависи най-вече от Китай. Пекин е в състояние да намали заплахата от война посредством санкции и дипломация или пък да остави всичко на самотек и окончателно да загуби контрола върху ситуацията. В първия случай на Китай ще му се наложи да поеме глобална отговорност, във втория – ще продължи преследването на националните интереси и ще се опита да прехвърли на други стрелките за решаването на неприятните проблеми, допълва БГНЕС.

Пекин контролира 90 на сто от външната търговия на Северна Корея и ми могъл да накара Ким Чен Ун да се съгласи на преговори - до момента Китай не е задействал този лост за натиск. Той изчаква, за да не избира между двата кошмарни сценария. Първият ще дойде, ако режимът в Пхенян падне и Китай бъде залят от бежанска вълна. Корея ще се обедини и ще стане окончателно съюзник на САЩ.

Вторият сценарий предвижда война пред собствения праг и напълно възможно с използването на ядрено оръжие. Работата ще стигне и до икономическа криза: Китай няма да постигне показателите на растеж, необходими, за да смекчи вътрешните конфликти и да постигне благосклонността на собствения народ.

Лев Гудков: В Русия се реанимират представите от съветската епоха

През 2016 година Левада Център на Лев Гудков, последната независима социологическа агенция в Русия, беше обявен за „чуждестранен ...

Ким и Тръмп по най-безмилостен начин играят с тези страхове на Китай. И двамата искат да придърпат Китай на своя страна.

Съществува обаче и Южна Корея, която с все сила се опитва да разубеди Тръмп от военен удар. Войната ще се води на Корейския полуостров, а столицата на Южна Корея Сеул с нейните 10 милиона жители лежи в зона, която ще попадне под ударите на севернокорейската артилерия и ракети с малък обсег. САЩ ще победят Ким, но Южна Корея ще пострада жестоко.

През 1962 година САЩ и СССР успяха да се договорят. Кубинската криза доведе до преход от оръжейна надпревара към контрол над нея и изтегляне на ракетите. През 2017 година корейската криза може да доведе до нов световен ред, в който САЩ и Китай ще трябва да си поделят глобалната отговорност. В противен случай ще се пролее много кръв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Руска лятна офанзива 2024: Вариант Славянск - Краматорск

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари