Тайван: Конфликт с Китай ще доведе до световна катастрофа

3628
Тайван: Конфликт с Китай ще доведе до световна катастрофа
Снимка: iStock/Guliver

Всеки конфликт между Тайпе и Пекин би бил катастрофа не само за Тайван, но и за Китай и останалия свят. Това заяви днес за Франс прес тайванският външен министър Джоузеф Ву.

По време на посещението си в Словакия Ву каза, че Китай може да увеличи напрежението с Тайван за вътрешнополитически цели - за да отклони вниманието в страната от забавянето на икономиката и недостига на енергийни източници. Напрежението ескалира успоредно с все по-честите навлизания на китайски самолети във въздушното пространство на Тайван.

Американски инструктори обучават тайвански войници

Силите за специални операции на САЩ от месеци тихо обучават тайвански войници, рискувайки да си навлекат гнева на Китай, заяви в четвър...

Комунистическите власти в Пекин смятат Тайван за своя провинция, на която е предопределено да се върне в лоното му, ако трябва и със сила, отбелязва Франс прес. Класическата теория на авторитарните режими е, че всеки път, когато има вътрешна криза, те гледат да създадат външни кризи, за да отклонят вниманието на хората в страната, констатира Ву, след като произнесе реч пред словашкия мозъчен тръст по международните въпроси "Глобсек". Ако погледнете настоящата ситуация в Китай, ще видите, че икономиката се е забавила, а западните санкции срещу Китай изглежда пораждат хаос, а освен това през последните месеци видяхме, че има сериозен недостиг на енергийни източници, каза той. Заплахата е налице и тя нараства, обобщи Ву, цитиран от 24 часа.

В речта си в Братислава Ву призова за засилване на икономическите връзки чрез демократична верига за доставки, изтъквайки по-специално потенциала на Тайван да помогне на автомобилната индустрия, гръбнака на словашката икономика. Наличието на надеждни доставчици, споделящи вярата в демокрацията и свободата, ще стимулира нашите икономики. Това е особено важно в момент, когато авторитарните режими използват търговията като инструмент и използват принуда срещу демокрациите, изтъкна Ву.

По-рано говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян протестира срещу посещението на Ву в Словакия и съседна Чехия. Визитата на Ву цели укрепване на търговските икономическите връзки с тези две държави, както и с Литва. Литва влезе в дипломатически конфликт с Китай, като позволи на Тайван да открие свое представителство и напусна форума за сътрудничество 17+1 между Китай и Централна и Източна Европа, определяйки го като източник на разделение, отбелязва АФП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com