Талибаните и Иран започнаха боеве заради вода (ВИДЕО)

10242
Талибаните и Иран започнаха боеве заради вода (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

След като вчера стана ясно, че има боеве между сили на управляващите в Афганистан талибани и иранската армия и двама души са били убити в тях, днес вече има потвърждение за продължаваща ескалация на ситуацията.

Видеокадри показват, че талибаните са успели да завладеят ирански граничен пост в провинция Нимруз, Югозападен Афганистан.

Вчера иранската полиция потвърди за боевете, без да дава подробности за жертвите, а местната информационна агенция Mehr съобщи, че е убит един ирански граничар. И двете страни обвиниха другата страна, че е стреляла първа, уточнява БГНЕС.

"При сблъсъка беше убит по един човек от всяка страна и много бяха ранени", съобщи в Туитър говорителят на талибанското министерство на вътрешните работи Абдул Нафи Такор. "Въпросът е сведен до знанието на лидерите на двете страни и сега ситуацията е под контрол. Ислямското емирство не желае война със съседа си", заяви говорителят, като използва името на талибанското правителство за страната.

Иранската държавна информационна агенция IRNA цитира заместник-началника на полицейските сили Касем Резаи, който казва, че "талибанските сили са започнали да стрелят с всички видове оръжия" по ирански полицейски участък в провинция Систан-Балучистан. Информационната агенция Tasnim съобщи, че "в сблъсъците са били използвани леки и средни оръжия и артилерия".

Вече има и данни, че талибаните са успели да поразят 18 различни ирански обекта по границата:

Въпреки че Техеран и Кабул са обвързани с дипломатически отношения, Иран не признава афганистанското правителство в Кабул, а връзките между двете страни напоследък са напрегнати заради спор за вода. Миналата седмица Иран поиска от Афганистан да зачита "правата му на вода", обвинявайки го, че язовир в горното течение на реката ограничава притока в езеро, което се намира на общата им граница.

По време на посещението си на 18 май в засегнатата от суша югоизточна част на Иран президентът на страната Ебрахим Раиси заяви: "Предупреждавам управниците на Афганистан незабавно да дадат на народа на Систан-Балучистан неговите права върху водата".

Река Хелманд извира от планините на едноименната централна афганистанска провинция и се влива на повече от 1000 км в езерото Хамун, което се намира на афганистанско-иранската граница. Афганистан обвинява климатичните фактори за намаляването на обема на реката.

Иран твърди, че делът на страната е бил законово определен в споразумение между двете страни от 1973 г. и изисква от талибанските лидери да спазват споразумението, а миналата седмица заяви, че Техеран "си запазва" правото да предприеме действия за уреждане на спора.

В същия ден, в който станаха сблъсъците по границата, афганистанският външен министър Амир Хан Мутаки се срещна с иранския посланик в Афганистан Хасан Каземи Коми в Кабул, където двамата обсъдиха "координираното управление на границата", се казва в изявление на външното министерство. Обсъдено е било и "гарантирането на правата на Иран във водите на река Хелманд", се казва в съобщението.

ОЩЕ: Русия и талибаните ще си сътрудничат в запазването на традиционните ценности (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Не знаят кога е Нова година: Астролози в Шри Ланка не могат да се разберат

Сеул: Пхенян даде 7000 контейнера с боеприпаси на Москва

Пакистан предприе трансгранични атаки в Афганистан, напрежението расте

Поредна израелска операция в района на болница „Ал Шифа“ в Газа

Северна Корея изстреля нова балистична ракета

Ердоган нападна Израел, че превръща Газа в най-голямото гробище на жени и деца

Нетаняху непреклонен за Рафах, обвини съюзниците, че са изгубили моралния си компас

Петима бяха убити при атака срещу военен пост в Пакистан

Тайван предупреди китайски кораби, навлезли във водите му

Kораб на индийския военен флот пресрещна отвлечения кораб "Руен", ето какво последва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com