Талибаните искат "истинска ислямска система" в Афганистан

4122
Талибаните искат "истинска ислямска система" в Афганистан
Снимка: Getty Images/Guliver

Талибаните заявиха, че се ангажират с мирни преговори, добавяйки, че искат „истинска ислямска система“ в Афганистан, която да предвижда права на жените в съответствие с културните традиции и религиозните правила.

Изявлението дойде на фона на бавен напредък в преговорите между твърдата ислямска група и представители на афганистанското правителство в Катар и тъй като насилието драстично нараства в страната преди изтеглянето на чуждестранните сили до 11 септември.

Длъжностни лица изразиха загриженост във връзка със забавянето на преговорите и заявиха, че талибаните все още не са представили писмено предложение за мир, което може да се използва като отправна точка за съществени преговори.

„Разбираме, че светът и афганистанците имат въпроси относно формата на системата, която трябва да бъде установена след изтегляне на чуждестранните войски“, каза в изявлението мула Абдул Гани Барадар, ръководител на политическия офис на талибаните, добавяйки, че проблемите са най-добре адресирани по време на преговорите в Доха.

„Истинска ислямска система е най-доброто средство за решаване на всички въпроси на афганистанците“, каза той. „Самото ни участие в преговорите и тяхната подкрепа от наша страна показва открито, че вярваме в разрешаването на проблемите чрез (взаимно) разбирателство.“

Той добави, че жените и малцинствата ще бъдат защитени, а дипломатите и работниците от НПО ще могат да работят сигурно.

Турция предлага охрана и управление на летището в Кабул

Анкара предложи да охранява и управлява международното летище "Хамид Карзай" в Кабул, след като САЩ и други сили на НАТО се изтеглят от...

„Поемаме от своя страна като ангажимент да приспособим всички права на гражданите на нашата страна, независимо дали са мъже или жени, в светлината на правилата на славната религия ислям и благородните традиции на афганистанското общество“, каза той , добавяйки, че „ще бъдат осигурени съоръжения“ за жените да работят и да се обучават.

Не е ясно дали талибаните ще позволят на жените да изпълняват обществени роли и дали работните места и училищата ще бъдат разделени по пол. Говорителят на групата не отговори веднага на искане за коментар, информира Евронюз.

През май американските разузнавателни агенти публикуваха оценка, че талибаните „ще върнат назад” напредъка, постигнат в правата на афганистанските жени, ако ислямистките екстремисти си възвърнат националната власт.

Преди да бъдат свалени от инвазията на САЩ през 2001 г., талибаните наложиха сурова версия на ислямско управление, която включваше забрана за училище на момичета и на жени да работят извън домовете си и забрана за публична поява без роднина от мъжки пол.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Автобус с българска регистрация се преобърна в Турция, има пострадали (СНИМКИ)

Най-могъщият човек в Иран

Катастрофата в Дубай: резултат от изкуствени дъждове?

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com