Талибаните извършиха първа публична екзекуция, откакто се завърнаха на власт

2719
Талибаните извършиха първа публична екзекуция, откакто се завърнаха на власт
Снимка: Getty Images

Талибаните извършиха първата публична екзекуция след завръщането на групировката на власт в Афганистан през лятото на 2021 г. Мъж на име Таджмир е бил убит на препълнен спортен стадион в югозападната провинция Фарах, след като се е признал за виновен за извършено убийство, обяви говорител на талибаните, цитиран от BBC.

Десетки лидери на групировката, включително повечето високопоставени министри в правителството, са присъствали на обесването. Това се случва седмици след като съдиите получиха инструкции да прилагат изцяло законите на шериата. Върховният лидер на талибаните Хайбатула Ахундзада издаде указа миналия месец, като нареди на съдиите да налагат наказания, включително публични екзекуции, публични ампутации и убиване с камъни.

Афганистан: Жените вече няма да имат достъп до паркове

Оправданието на ислямистките талибани за последната забрана на жените в Кабул звучи неубедително. Съществуващите правила за достъп до з...

Точните престъпления и съответните наказания обаче не са официално определени от талибаните. Войнстващата ислямистка групировка е обещала да се стреми към по-мек вариант на репресивното управление, характерно за предишния им престой на власт от 1996 до 2001 г. Но екзекуцията, която според групировката е била извършена в сряда, бележи завръщане към екстремисткото тълкуване на шериата.

Макар че напоследък групировката извърши няколко публични бичувания, включително на десетина души пред препълнен футболен стадион в провинция Логар миналия месец, за първи път талибаните публично признават, че са извършили екзекуция.

Според управляващите в Афганистан - екзекутираният Таджмир, син на Гулам Сарвар и жител на провинция Херат, е намушкал с нож мъж на име Мустафа преди около пет години. Впоследствие той е осъден от три талибански съдилища, а присъдата му е одобрена от върховния лидер Ахундзада.

Преди екзекуцията е публикувано съобщение, в което се разгласява събитието и се "приканват всички граждани да се присъединят към нас на спортната площадка". Майката на убития от Таджмир мъж заяви пред BBC, че талибанските лидери са я молили да прости на мъжа, но тя е настоявала за екзекуцията му. "Талибаните дойдоха при мен и ме молеха да простя на този неверник", каза тя. "Те настояваха да простя на този човек в името на Бога, но аз им казах, че този човек трябва да бъде екзекутиран и да бъде погребан така, както е постъпил със сина ми".

По време на управлението си през 1996-2001 г. талибаните са осъждани за редовното извършване на публични наказания, включително екзекуции на националния стадион в Кабул.

Групировката обеща, че няма да повтори бруталните репресии срещу жените, но след като завзе властта, свободите на жените бяха силно ограничени и редица представителки на нежния пол бяха пребити, защото настояваха за повече права.

Понастоящем нито една държава не е признала новото правителство на талибаните, а Световната банка е спряла около 600 млн. долара, след като групировката забрани на момичетата да се върнат в средните училища. САЩ също така замразиха милиарди долари, държани от афганистанската централна банка в сметки по целия свят.

ОЩЕ: Талибаните: Образованието на жените е част от чужда култура

По време на управлението си през 1996-2001 г. талибаните са осъждани за редовното извършване на публични наказания, включително екзекуции на националния стадион в Кабул.
Групировката също така обеща, че няма да повтори бруталните репресии срещу жените; но след като завзеха властта, свободите на жените бяха силно ограничени и редица жени бяха пребити, защото настояваха за права.
Понастоящем нито една държава не е признала новото им правителство, а Световната банка е спряла около 600 млн. долара (458 млн. паунда), след като талибаните забраниха на момичетата да се върнат в средните училища.
САЩ също така замразиха милиарди долари, държани от афганистанската централна банка в сметки по целия свят.

Жените в Афганистан със забрана да посещават паркове и увеселителни заведения

Талибаните забраниха на афганистанските жени да влизат в обществените паркове и увеселителни заведения в столицата, само няколко месеца...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com