Танкер изчезна в Персийския залив, следите водят към Иран

6914
Танкер изчезна в Персийския залив, следите водят към Иран
Снимка: Maritime Traffic

Петролен танкер на Обединените арабски емирства (ОАЕ) пътуващ през Ормузкия проток, е навлязъл в ирански води и е спрял да излъчва сигнал за местоположението си преди повече от два дни, засилвайки опасенията за положението му в контекста на нарастващото напрежение между Иран и САЩ, съобщава Associated Press.

Не е ясно какво се е случило с танкера Riah, плаващ под панамски флаг, късно в събота вечерта. Последната му известна локация обаче показвала, че той се е отправил към Иран. По-рано петролни танкери бяха обект на нападение в Персийския залив на фона на кризата с ядреното споразумение от 2015 г. между Иран и световните сили.

Ирански кораби опитаха да нападнат британски танкер

Петролният танкер на британската компания British Petroleum (BP), за който преди дни стана ясно, че се крие в Персийския залив, изглежд...

Дългият 58 метра танкер Riah обикновено пътува от Дубай и Шарджа на западния бряг на ОАЕ, преди да премине през Ормузкия проток и да се насочи към Фуджейра на източния бряг на ОАЕ. Ала нещо се е случило с кораба след 23 часа в събота.

САЩ подозира, че Иран е задържал петролния танкер, разкри американски държавен служител пред Associated Press. По думите му корабът може да е получил техническа повреда и да е бил изтеглен на буксир, за да бъде поправен. Но колкото по-дълго липсва контакт с плавателния съд, толкова повече притеснения ще има за него.

Опасенията за танкера Riah идват, докато Иран продължава да работи по ядрената си програма, след като американският президент едностранно изтегли САЩ от споразумението преди повече от година.

Неотдавна Иран увеличи обогатяването на уран над ограниченията в ядреното споразумение, опитвайки се да окаже по-голям натиск върху Европа да предложи по-добри условия и да му позволи да продава суровия си петрол в чужбина.

ОАЕ са сигурни: Атаките срещу петролни танкери са държавна работа

Обединените арабски емирства (ОАЕ) са казали на Съвета за сигурност на ООН, че атаките срещу петролни танкери в техни пристанища отпред...

Заради тези напрежения САЩ призоваха за създаването на международна коалиция, която да пази танкерите, преминаващи през Персийския залив. Вашингтон изпрати още хиляди военнослужещи, бомбардировачи Б-52, способни да носят ядрено оръжие, и модерни изтребители в Близкия изток.

Мистериозните атаки срещу петролни танкери и свалянето от Иран на американски разузнавателен безпилотен самолет засилиха страховете за избухването на въоръжен конфликт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com