Тестват препарат, способен да потисне вируса за 48 часа в Австралия

4279
Тестват препарат, способен да потисне вируса за 48 часа в Австралия
Снимка: iStock

Съвместно проучване на специалисти от Австралийския университет Монаш и Изследователския институт за инфекции и имунитет Дохърти доказа ефективността на антипаразитния препарат ивермектин в борбата с коронавируса. Това съобщиха от пресслужбата на университета, отбелязвайки, че доклад за работата на учените е публикуван в списанието „Antiviral Research“, цитирано от ТАСС.

Резултатите от лабораторно изследване, проведено в Кралската болница в Мелбърн, показаха, че добре познатото и достъпно антипаразитно средство ивермектин спира развитието на вируса SARS-CoV-2 в клетъчната култура за 48 часа.

Ускорител на частици търси убиец за COVID-19 в Австралия

Австралийски учени използват най-големия ускорител на частици в южното полукълбо, за да помогнат за бързо проследяване на откриването ...

„Установихме, че дори една доза от препарата, която не е токсична за клетките, може почти напълно - на 99,98% - да унищожи вирусната РНК за 48 часа и значително да намали концентрацията на вируси в околната среда за 24 часа“, казва водещият автор на изследването, д-р Кайли Уогстаф от училището по биомедицина в австралийския университет.

Българският тест за коронавирус: Ето какво представлява

Според експерта досега ефективността на препарата е доказана само в лабораторни условия и изисква потвърждение в на клинични тестове.

"Ивермектинът в момента е много широко използван в целия свят и се счита за безопасно средство, но трябва да разберем дали дозировката, която може да се използва за хора, ще бъде ефективна в борбата с коронавируса. Това е следващата ни стъпка", обясни Уогстаф.

Промени на глобално ниво очаква Кисинджър заради пандемията

Нациите се сплотяват и процъфтяват на основата на вярата, че техните институции могат да предвидят бедствие, да блокират въздействието ...

Изследователите отбелязват, че механизмът, по който ивермектин действа върху вируса, е неизвестен. Предполага се, че ефективността му се основава на способността му да потиска въздействието на вируса върху клетъчния имунитет.

Пресслужбата на университета подчерта, че въпреки доказаната си лабораторна ефикасност, ивермектин все още не може да се използва за лечение или профилактика на COVID-19 при хора. Използването на този препарат в борбата срещу коронавирусната инфекция в бъдеще зависи от резултатите от предклиничните и клиничните тестове, по време на които ще бъде доказана неговата ефективност и безопасност, както и ще се определи дозировката, която може да потисне вируса в човешкото тяло.

Ивермектин – лекарствено средство, антипаразитен препарат, се използва за лечение на хора и домашни животни от ендо- и ектопаразитни заболявания. За откритието на инвермектин е присъдена Нобелова награда за физика и медицина за 2015 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com