Турци търсят корените си с надеждата да получат европейско гражданство

8749
Турци търсят корените си с надеждата да получат европейско гражданство
Снимка: Getty Images/Guliver

Действащата в Турция програма за електронно правителство преди дни позволи нова опция, с която имигрантите могат да разследват родословното си дърво, а потомци на заселниците от Европа се надигат да получат двойно гражданство.

Вестник "Тюркие“ съобщава, че милиони граждани са атакували през седмицата новата програма и успели да открият корените на предците си. Най-активни са потомците на изселниците от България, Македония, Гърция и Румъния, които вече предприемат законови стъпки да получат още едно гражданство, но в Европа. България, Босна и Херцеговина, Македония и Румъния безпроблемно дават двойно гражданство, за разлика от Гърция, която изисква доказателства за гръцката идентичност на майка, баща, дядо, баба или прабаба и тогава отваря пътя за предоставяне на документи.

Трима турски журналисти получиха доживотни присъди

Истанбулски съд даде най-тежкото наказание – доживотен затвор - на шестима обвиняеми, сред които известните журналисти Назлъ Ълъд...

Желаещите да получат двойно гражданство трябва да кандидатстват пред министерствата на правосъдието, на външните или вътрешните работи, или в консулствата на съответните страни, както и чрез правните кантори, оторизирани да извършват тази дейност. Документите им трябва да бъдат преведени и нотариално заверени, пише още БГНЕС.

Онези имигранти в Турция, които научат от новата програма, че предците им са пристигнали от България, трябва да подадат заявления до Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ /ГД ГРАО/, която е подчинена на правосъдното министерство, информира турският вестник. Потомците на румънци и босненци следва да се обърнат към консулските служби и да представят документи, доказващи произхода на праотците им. Пожелалите македонско гражданство могат да внесат необходимите документи в министерството на вътрешните работи в Скопие. Хората, получили отказ на исканията за новото гражданство, имат правото да осъдят съответната държава на ниво международни съдилища, както и в тези в Турция.

В.“Хюрриет“ уточнява, че след „орязването“ на териториите на Османската империя, започват големи процеси на миграция от Балканите, Кавказ, Крим, островите, арабските страни към Турция. Най-интензивните миграционни потоци са регистрирани след 1878, 1912 и 1923 години. Поради това изследващите родословието си хора трябва да търсят документи в архивите на главната дирекция за гражданството, в които е отбелязано откъде са пристигнали съответните бежанци. Последното преселение на български турци по двустранна спогодба между Анкара и София е от 1978 г., последвано от бежанската вълна през лятото на 1989 г. след т.нар.“възродителен процес“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Взрив в най-голямата петролна рафинерия в Румъния (СНИМКА)

Земетресение от 5,7 разлюля Гърция

Правителството на Мицотакис оцеля във вот на недоверие

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com