Турция е доволна от примирието в Сирия, ЕС не смекчи позицията си

2726
Турция е доволна от примирието в Сирия, ЕС не смекчи позицията си
Снимка: Getty Images

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че страната е постигнала своята цел, след като Анкара се споразумя с Вашингтон за прекратяването на военната офанзива в Северна Сирия. "Получихме това, което искахме", заяви Чавушоглу пред репортери, цитиран от Ahval.

Турция и САЩ се споразумяха за временно прекратяване на военната офанзива в Северна Сирия, насочена срещу "Отрядите за народна защита" (ОНС), които Анкара смята за клон на обявената от нея за терористична организация кюрдска работническа партия (ПКК).

Ердоган все пак се съгласи на среща с Пенс за Сирия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган прие днес в президентския комплекс в Анкара американския вицепрезидент Майк Пенс, съобщава Анад...

Примирието ще трае 120 часа, които ще дадат възможност на кюрдските сили да се изтеглят на 30 км от границата. Ако това се случи, Анкара окончателно ще прекрати военните действия в региона.

Вицепремиерът на САЩ Майк Пенс, който разговаря по-рано с турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страните са се съгласили на примирие.

Чавушоглу обаче настоя, че преустановяването на военните действия не е прекратяване на огъня, нито примирие, а само временно спиране. "Операция "Източник на мир" не е спряна, а е на пауза. Това не е прекратяване на огъня. Турция може да спре операцията само след като всички терористични елементи напуснат зоната за сигурност в Сирия", заяви турският външен министър. По думите му примирие може да бъде сключено само от две легитимни страни.

САЩ са обещали да улеснят постепенното изтегляне на кюрдските милиции, както и изземването на тежкото въоръжение и разрушаване укрепленията им, добави дипломатът. "Тази сделка не включва само изтеглянето на терористите от YPG, но също така и конфискацията на оръжията им и демонтирането на укрепления и позиции", каза министърът.

Жестоки турски изстъпления срещу пленени кюрди (ВИДЕО 18+)

Кюрдските власти в североизточна Сирия обвиниха Турция, че прибягва до забранени оръжия като напалм и фосфорни муниции. В изявление, н...

Пенс заяви, че YPG ще се оттегли от демаркационната линия на 32 км (20 мили) южно от турската граница, като заяви няколко пъти, че вече е в ход "организирано изтегляне".

"YPG ни даде многократни уверения, че напускат районите, посочени в споразумението", каза вицепрезидентът на САЩ пред репортери. Град Кобане няма да е включен в зоната за сигурност в Сирия, за която ще отговаря най-вече турската армия.

"В случай, че терористичните елементи се оттеглят, ние ще прекратим нашата военна операция. И докато това се случва, няма да има повече санкции от страна на САЩ. След това, санкциите ще бъдат вдигнати", обясни Чавушоглу.

САЩ ще продължат да са ангажирани дипломатически и хуманитарно, но не военно, в Сирия. Щом бъде постигнато "постоянно прекратяване на огъня", Вашингтон ще оттегли настоящите санкции срещу Анкара и няма да налага други.

Турция и САЩ остават ангажирани в борбата срещу терористичната групировка "Ислямска държава" и всичките им действия ще са насочени само срещу джихадистите. Двете държави обещават да защитават религиозните и етническите общности, както и да опазват човешките права и живот в Сирия.

Над 300 000 изселени цивилни от турската офанзива в Сирия

Продължаващата седмица офанзива на Турция срещу контролираните от кюрдите райони в Североизточна Сирия е изселила над 300 000 души, съо...

Лидерите Ердоган и Тръмп може да се срещнат в Белия дом на 13 ноември, като и Анкара, и Вашингтон са положително настроени към подобна среща.

Реакцията на ЕС

След първия ден на Европейския съвет, всички 28 държави се съгласиха с досегашната позиция на ЕС за дейностите на Турция, а именно - външният министър на ЕС Жозеп Борел да предложи конкретни санкции срещу юридическите лица, които правят сондажи за природни богатства в изключителната икономическа зона на Кипър. ЕС потвърждава солидарност с Кипър и прелива от този въпрос към Сирия. Европейската позиция е, че Турция незабавно трябва да прекрати военната операция "Извор на мира" и дава възможност на всяка страна-членка на ЕС да вземе решение дали да наложи оръжейно ембарго на Турция. Кои страни досега го направиха - припомнете си в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган отива в САЩ на 9 май

Още година търговски санкции на Япония срещу Русия

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com