Турция и Азербайджан с обща армия. Възражда ли се Османската империя?

13508
Турция и Азербайджан с обща армия. Възражда ли се Османската империя?
Снимка: Getty Images/Guliver

Председателят на турския парламент Мустафа Шентоп заяви, че Анкара и Баку водят преговори по създаването на съвместна тюркска армия, съобщи РИА Новости.

В рамките на споразумението се предвиждат съвместни военни учения на двете страни.

„Нашата идея е една нация, две държави. И това ще остане така. Във връзка с този въпрос се проведоха много преговори и бяха постигнати споразумения”, каза той.

Вчера в Баку се проведе първата тристранна среща на председателите на парламентите на Азербайджан, Турция и Пакистан, като в края ѝ тримата подписаха Бакинска декларация. В нея се предвижда развитие на междупарламентарния диалог, двустранното и многостранното сътрудничество, съвместната работа по регионални и глобални въпроси от взаимен интерес.

Припомняме, че миналата есен в световните агенции се появи версията как Турция може да окаже братска „помощ” на Азербайджан да изгради поне две свои военни бази на Каспийско море, които после да са в състояние да приемат войски на НАТО. Във всеки случай Анкара проявява впечатляваща активност да подкрепя военната кампания на Баку против Ереван, отбелязаха тогава медиите. Тъй като всички самолети по международни трасета следва да обявят полетите си, рейсовете на турски самолети с оръжие и техника не са тайна. При това по съобщение на агенция Reuters с позоваване на официалната статистика на Асоциацията на износителите в Турция, Анкара през 2020 г.  е увеличила 6 пъти военните доставки за Азербайджан спрямо 2019 г. – от $20 млн до $123 млн.

Председателят на Европейския съвет към Армения и Азербайджан: Преди да говорите за мир, изтеглете войските си

Азербайджан и Армения трябва да изтеглят войските си от спорните територии преди началото на обсъждането на урегулирането на конфликтна...

Само в последния септември са доставени оръжия за $77 млн., преди всичко на ударните безпилотни самолети Bayraktar TB2, които по същество поставиха войските на арменците на границата на поражението. Отделно са превозените, според вестник „Коммерсант”, 1300 сирийски джихадисти и поне на една група от 150 либийски наемници, пише Ганчо Каменарски в своя анализ за Actualno.com. В руското издание „Свободная пресса” възникна основателното подозрение, че Анкара влага в тази война нещо повече от братска помощ към Азербайджан. Дали не става дума за далеч по-глобални цели? Само преди няколко дни (22 октомври 2020г.) Вагаршак Арутюнян, съветник на премиера Армения, на пресконференция в Ереван заяви: „Трябва ясно да се осъзнае, че тази война е планирана от Турция, тя преследва своите интереси за реализация идеите на неоосманизма.” Според него, целите на Анкара са усилване на нейната роля в региона, „поглъщане” на Азербайджан и трансформация на формулата „една нация – две държави” в мутацията „една нация – една държава”. При това не става дума за празни спекулации. Още през 2014 г. група депутати от меджлиса на Азербайджан вече излезе с инициативата за реализация от Анкара на формулата „една държава - една армия”. За мотив беше използван прецедентът за подписания година преди това аналогичен договор за военно сътрудничество между Молдавия и Румъния. От обединяване на въоръжените сили до създаване на единна държава остава буквално само една крачка.

Какво ще получи от това Ердоган? Минималното е пряк достъп до практически недостъпното за него, но мечтано, Каспийско море: богати залежи от въглеводороди и с тръбопроводи с геополитическо значение. И, разбира се, с изграждане на турски военни бази на азербайджанския морски бряг. Как да предотврати усилването на позициите на Турция в Кавказ? Това, отбелязаха международните наблюдатели още тогава, е големият проблем сега пред Русия, а не възстановяване на статуквото в Нагорни Карабах.

Още: Турция: Днес е денят на победата за Азербайджан

Ердоган на посещение в Азербайджан

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com