Турция отхвърли руските обяснения за напрежението в Идлиб, НАТО свиква извънредно съвещание за Сирия

13130
Турция отхвърли руските обяснения за напрежението в Идлиб, НАТО свиква извънредно съвещание за Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver

Турция отхвърли твърдението на Русия, че убитите турските войници в провинция Идлиб, са действали заедно с "терористите". "Искам да заявя, че по време на тази атака нямаше въоръжени групи около нашите военни части", каза турският министър на отбраната Хулуси Акар.

Както Actualno.com по-рано писа, от Москва посочиха, че турските войски "са били в бойните формирования на терористични групи".

След атаката на сирийската армия Турция отговори с тежък обстрел, поразявайки най-малко 200 цели на войските на режима, използвайки въоръжени дронове и сухопътни войски, заяви министърът на отбраната Хулуси Акар.

Министърът добави още, че атаката продължила въпреки предупреждението след първия удар.

В петък сутринта Турция извърши ракетни атаки по цели в централната част на Хама, северозападните градове Нубл и Захраа и в бастиона на сирийските и руските части Латакия в отговор на авиационния удар на режима на Асад, при който загинаха 33 турски войници.

Ще премине ли "прокси' войната в Сирия в пълномащабна? (ВИДЕО)

Ескалацията на напрежението в Сирия достигна до опасни висоти. Турция и Русия вече са на ръба от директен въоръжен сблъсък в Сирия, сле...

На фона на ескалиращото напрежение в Идлиб Северноатланрическия алианс ще проведе спешни консултации. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от пресслужбата на военния блок.

На извънредното заседание ще присъстват посланиците на държавите от пакта. Посланиците ще обсъдят обстановката в Сирия по искане на Турция. Уточнява се, че искането е по чл. 4 от Вашингтонския договор, според който всяка държава от алианса може да поиска консултации със своите съюзници, ако установи заплаха за своята сигурност, териториална цялост или политическа независимост.

Столтенберг снощи осъди въздушните удари на Сирия и Русия в сирийската провинция Идлиб. Най-малко 33 турски войници бяха убити вчера в Идлиб при въздушни удари, които според Турция са дело на сирийската армия. Анкара нанесе ответни удари по позиции на армията на сирийския президент Башар Асад. САЩ призоваха за прекратяване на настъплението в Идлиб и изразиха подкрепа за Турция.

Турция поиска днес от световните сили да наложат в Сирия зона, забранена за полети, за да защитят стотиците хиляди хора, които бягат от конфликта, съобщи Ройтерс. Турция няма повече да спира почти четирите милиона бежанци, които се намират на нейна територия, в пътя им към Европа, заяви пред Ройтерс високопоставен турски представител в четвъртък вечер.

Две руски фрегати с ракетни установки се придвижват през Босфора(ВИДЕО)

Фрегатите на руския Черноморски флот (ЧФ) преминават през Дарданелите и Босфора на път към Средиземно море, където вече се намира кораб...

В Twitter ръководителят на Дирекцията по комуникации в турското президентство Фахреттин Алтун заяви, че Русия и Иран, които подкрепят сирийския президент Башар Асад, ще изгубят всякакво доверие, ако не спрат военните действия в района на Идлиб.

"Анкара и Брюксел вече неведнъж са обсъждали преди възможността за координация на усилията във връзка с Идлиб. Освен това Турция обмисляше варианта да разположи край сирийската си граница американски зенитно-ракетни комплекси "Пейтриът", пише "Комерсант". Вашингтон обаче още не е взел решение по въпроса. В САЩ вече се чуват гласове, настояващи Вашингтон да подпомогне Анкара да спре сирийския режим и Русия, посочва още всекидневникът

По-рано източници в НАТО потвърдиха, че страните членки на блока не обмислят възможността да прилагат петия член от Хартата за колективна сигурност на НАТО във връзка с конфликта в Сирия. В същото време НАТО изрази увереност, че самата турска армия е в състояние да се справи в тази ситуация.

Позицията на страните от алианса е разбираема, защото конфликтът в Сирия за тях може да се превърне във война с Русия, за която Западът очевидно не е готов.

Тази нощ след полунощ президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган свика заседание на Съвета за сигурност, посветено на ситуацията в района на Идлиб, което е продължило шест часа. "Ще отговорим с мерки, в пъти по-големи, срещу вероломните нападения срещу нашата армия", е заявил Ердоган според турски медии.

В Русия обясниха защо са ударени турски части в Сирия (ВИДЕО)

Турските военни действаха координирано с "бойните подразделения" на джихадистки екстремисти в провинция Идлиб, когато бяха ударени от в...

Лидерите на опозицията се солидаризираха с правителството в Турция.

Веднага след заседанието турската армия обстреля позициите на сирийските правителствени сили. "Извършеното нападение срещу Турция представлява атака срещу НАТО", заяви говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието Йомер Челик.

Лично министърът на отбраната и бивш началник на Генералния щаб Хулуси Акар е поел оперативното ръководство на турските сили, дислоцирани край турско-сирийската граница, откъдето се провеждат операциите срещу сирийските сили в Идлиб. Съобщава се, че са прехвърлени допълнителни сили и техника към района.

Продължаваме да следим ситуацията, очаквайте подробности в развитие!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Опасна инфекция на гърлото със смъртни случаи в Япония

Убит е един от израелските заложници на "Хамас"

Атентатор самоубиец се вряза в китайски конвой, има загинали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com