Турция с план за нова конституция

1138
Турция с план за нова конституция

До няколко месеца турският парламент ще получи за разглеждане проект на нова конституция. Това обяви премиерът на страната Ахмет Давутоглу, цитиран от местната агенция Yeni Safak.

„Турция ще има гражданска, либерална и демократична конституция, която ще осигури една силна стогодишна Турция", обяви Давутоглу.

Меркел позволи на Турция да разследва германски комик, обидил Ердоган

Правителството на Германия взе решение да не възпрепятства започналото разследване срещу телевизионния водещ Ян Бьомерман, който в еф...

По-рано тази година 12 депутати от парламентарната комисия по конституционните въпроси – по трима от четирите парламентарно представени партии, се срещнаха с цел изготвяне на промяна в настоящата конституция. Основният закон на Турция е приет през 1980 г. – по време на военния режим, предаде Стандарт нюз.

Комисията обаче не успя да изпълни целта си, тъй като беше разпусната - опозиционните парти се оттеглиха заради несъгласие с предлаганата президентска система в страната, представена от членове на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Давутоглу призова всички партии да допринесат към процеса на създаването на „демократична и плуралистична конституция". За приемане на новите текстове ще са нужни 367 депутатски гласа. Ако новата конституция не успее да събере това мнозинство, то в страната ще се проведе референдум.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com