Турция ще иска компенсация от САЩ за изключването от програмата F-35

2005
Турция ще иска компенсация от САЩ за изключването от програмата F-35
Снимка: Getty Images/Guliver

Турция не е задължително да изисква връщането си към изтребителната програма от пето поколение F-35, от която е изключена по решение на САЩ след закупуване на зенитно-ракетни системи (SAM) от Русия, но със сигурност да поиска обезщетение за щетите, причинени на Анкара. Това изявление направи на 3 март директорът на отдела за отбранителна промишленост на страната (SSB) Исмаил Демир в интервю за турския телевизионен канал NTV.

Високопоставеният служител подчертал, че Турция вече не се стреми да се върне към проекта F-35 с всички средства. Запитан защо, според съобщения в медиите, възглавяваното от него ведомство преди това е ангажирало една американска адвокатска кантора, за да получи „стратегически съвет" за защита на техните права в програмата F-35, Исмаил Демир казал, че основната цел на Турция е да получи обезщетение за загубите си след решението на САЩ.

Според него Анкара е претърпяла „явна вреда в правата", а шестмесечният договор на Турция с адвокатска кантора Arnold&Porter е насочен към определяне на по-нататъшните стъпки за ликвидиране на тези загуби.

„Не сме решени да се върнем към проекта. Ние казваме, че е извършена несправедливост срещу нас и че тази несправедливост трябва да бъде коригирана”, каза Демир, който в края на миналата година, заедно с други представители на ръководството на SSB, попадна под санкции на САЩ поради придобиването на руски далекобойни системи за противовъздушна отбрана от държава-членка на НАТО.

„Целта на всички наши усилия не е непременно да се върнем към програмата с всички средства, а по-скоро да поправим несправедливостта и да компенсираме загубите си“, добави той.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази надежда на 15 януари, че след встъпването в длъжност на американския президент Джо Байдън ще бъдат предприети положителни стъпки по отношение на ролята на Анкара в програмата F-35. В същото време турският лидер за пореден път нарече „сериозна грешка" решението на американските власти да изгонят страната му от тази програма, както и приетите преди това санкции на САЩ срещу Анкара.

„Нито една държава не може да предопредели стъпките, които ще предприемем по отношение на нашата отбранителна индустрия, това зависи изцяло от решенията, които ние вземаме” - каза тогава Ердоган, добавяйки, че Турция преговаря за закупуването на втора партида от С-400 от Русия. „Въпреки факта, че платихме сериозни пари за F-35, тези изтребители все още не са ни предадени. Това е сериозна грешка, която САЩ допуснаха срещу нас като съюзник на НАТО“ - подчерта Ердоган.

Припомняме, че от началото на миналата година Вашингтон настоява Анкара да се откаже от плановете си за разполагане на руските системи за противовъздушна отбрана, като посочва, че това ще сложи окончателен край на участието на Турция в програмата F-35 и предлага на своя съюзник от НАТО „алтернатива" под формата на доставки на американски противоракетни системи Patriot.

След като Турция беше изключена от програмата F-35, Пентагонът обяви придобиването за себе си на осемте изтребителя F-35A Lightning II, които първоначално бяха предназначени за Анкара. Общо турската страна изрази желание да закупи 100 от най-новите бойни машини. Преди изключването ѝ от програмата, Турция произвеждаше части и компоненти за тези най-нови бойни машини. САЩ и европейските им съюзници в НАТО се опасяват, че радарите на системите S-400 могат да откриват и проследяват F-35, което ще ги направи по-малко секретни за руските системи в бъдеще.

На 14 декември САЩ обявиха, че налагат санкции на ръководството на турската дирекция на отбранителната промишленост, включително на директора ѝ Исмаил Демир, поради придобиването от Анкара на системата за противовъздушна отбрана С-400, което „противоречи“ на статута ѝ на член на НАТО. Санкциите забраниха на SSB да получава заеми от американски или международни финансови институции, ограничиха лицензите за износ на турски военни продукти, създадени с произведени в САЩ компоненти, а също инициират замразяване на визи и финансови активи за ръководството на SSB.

Превод: Ганчо КАМЕНАРСКИ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Още година търговски санкции на Япония срещу Русия

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com