X
 
 

Турция ще защитава правата си в Източното Средиземноморие

3505 0
Турция ще защитава правата си в Източното Средиземноморие
Снимка: Getty images/Guliver
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган потвърди решимостта на Анкара да защити своите законни суверенни права в Източното Средиземноморие, в съответствие с международното и с морското право, съобщи „Сабах”, цитиран от БГНЕС.

Изявлението на държавния глава дойде, след като няколко държави от региона реагираха негативно на подписания меморандум между Турция и Либия за морските граници между двете държави.

Гърция изгони либийския посланик

Гръцкият министър на външните работи Никос Дендиас тази сутрин е извикал либийския посланик в Атина и му е съобщил, че е взето решение ...

По време на среща с активисти на управляващата Партия на справедливостта и развитието в Истанбул, Ердоган заяви, че споразумението е внесено за регистрация в ООН.

Меморандумът е влязъл в сила, след като беше ратифициран от турския парламент и публикуван в събота.

Според Конвенцията на ООН за морското право, териториалните води на една държава се простират на 12 морски мили навътре в морето. Когато става дума за изключителна икономическа зона, в която държавата има права на риболов, добив и сондиране , зоната може да се обхване допълнително още 200 морски мили.

Ако обаче разстояние по море между две държави е по-малко от 424 морски мили, е необходимо да бъде подписано двустранно споразумение за определяне на взаимно договорена разделителна линия за съответните им изключителни икономически зони. Турция има най-дългата брегова линия в Източното Средиземноморие, което я прави естествен кандидат за търсене на запаси в региона в съответствие с международното право. Присъствието на правителството на кипърските турци в Северен Кипър също засилва аргументите на Турция, която обяви, че защитава правата на кипърските турци в региона и настоява, че е необходимо тяхното съгласие за провеждането на всякакъв вид сондажни дейности.

На 27 ноември Турция и базираното в Триполи либийско правителство подписаха меморандум за разбирателство за делимитация на морските си граници.

Турция не спира с предизвикателствата за нефта и газа в Източното Средиземноморие

Турският парламент одобри сделката за морските граници в Средиземноморието, постигната между Турция и подкрепяното от ООН правителство ...

Споразумението дава възможност на Турция да гарантира правата си в Средиземноморието, като същевременно блокира всякакви действия на други държави в региона.

Меморандумът потвърждава правата на Турция в Източното Средиземноморие срещу едностранните опити за сондаж от страна на администрацията на кипърските гърци, като подчертава, че Севернокипърската турска република също има права върху ресурсите в района.

Гърция обяви, че не приема споразумението и смята, че то нарушава собствените ѝ права.

Обявявайки меморандума за „провокация“, гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че ходът на Анкара „няма да доведе до международноправни резултати“. Той беше категоричен, че споразумението „не може да оспори суверенните права на нашите острови“.

По-късно Атина заяви, че ще експулсира либийския посланик в Атина.

Атина получи копие от меморандума между Турция и Либия

Гърция получи копие от меморандума за разбирателство между Турция и Либия за разграничаване на морските им територии, съобщи „Кат...

Ердоган осъди това решение и го нарече „скандално”.

Турция призова държавите от региона да работят съвместно по отношение на разпределението на запасите от въглеводород и за засилване на двустранните връзки между съседните страни.

Призивите на Анкара останаха нечути и някои държави се опитаха да изолират Турция от енергийното уравнение. Турция продължава сондажните дейности в средиземноморския регион под защитата на военноморския флот.

Според изявление на министъра на външните работи Мевлют Чавушоглу, Турция не иска да влиза в конфликт с никого, но трябва да предприеме необходимите предпазни мерки, за да гарантира сигурността на морския си трафик.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Седмичен хороскоп за 20 - 26 януари
Седмичен хороскоп за 20 - 26 януари

Овен Това ще е седмица, в която събитията ще са решаващи за вашето професионално развитие. От значение ще е вашата реакция на случващото се и степента,...