Турция сложи ръка на стотици компании

4471
Турция сложи ръка на стотици компании
Снимка: Getty Images/Guliver

След опита за преврат от 15 юли м.г. Анкара назначи държавни надзорници в 942 компании, активите на голяма част от тях са прехвърлени във фонда за гарантиране на депозитите, предаде БГНЕС.

Конфискуваните бизнеси са най-различни – от сектора на бижутерията, стъкларията, фармацията, горивата, производството на баклава и т.н., 8 от най-големите холдинги на Турция са сред засегнатите. До тази мярка се стигна след подозренията, че въпросните фирми финансират терористични групировки и най-вече организацията ФЕТО на Фетхуллах Гюлен, обвинена за опита за преврат от миналата година.

ЕС и Турция приеха 12-месечна програма за възстановяване на отношенията

Президентът Реджеп Ердоган заяви, че Европейският съюз е дал на Турция нова 12-месечна програма за възстановяване на отношенията, преда...

Общата сума на активите на дружествата е около 40,5 млрд.турски лири, общият капитал възлиза на 18,1 млрд., а оборотът надхвърля 21,5 млрд., а работещите в тях са близо 44 868 души. Тези данни изнесе вицепремиерът Нуретин Джаникли в отговор на писмения въпрос на депутата Атила Сертел от Републиканската народна партия. Заплатите на синдиците варират от 2 000 до 12 000 турски лири.

Според опозиционния депутат Сертел това е изключително тежък удар върху производството и дейността на тези предприятия, надзорниците ги водят към фалити и се държат зле с работещите и с акционерите. Вицепремиерът обаче твърди, че се правят задълбочени изследвания както на фирмите, така и на информациите за работата на синдиците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com