Турция вече построи лек самолетоносач, започва подводници

8798
Турция вече построи лек самолетоносач, започва подводници
Снимка: Getty Images/Guliver

Русия е на път да загуби статута си на безспорен стопанин на Черно море, съобщи изданието svpressa.ru. Амбициозната и скъпо струваща корабостроителна програма на Турция ще я направи не само регионална сила, но и истински океанска.

Докато Русия строи кораби с малка водоизместимост, макар и с мощно въоръжение, турците сериозно се захващат за строителството на самолетоносачи, което ще им осигури място в световната военноморска „висша лига”, защото ще може да оперира далеч от своята национална територия.

Първият от тези кораби (L 400 Anadolu) е спуснат на вода на 4 май 2019 г. Макар да е изготвен по испански проект и официално е обявен за универсален десантен кораб, той фактически е лек авионосец за 12 американски изтребители F-35 и 12 ударни френско-германски вертолета NHI NH90, плюс 500 морски пехотинци, 46 танка или 77 броя колесна техника

При пълно водоизместване 27,5 хиляди тона и дължина на корпуса 231 метра, Anadolu стана най-големият боен кораб на турския флот в цялата му история.

Тези дни обаче Реджеп Ердоган заяви, че твърде скоро „Анадолу” вече няма да е флагман, тъй като Турция възнамерява в най-близко време ще започне строителство на пълноценен авионосец, който Анкара със собствени сили ще проектира, построи и въоръжи.

Изказването не прилича на хвалебствено изхвърляне, а е дълбоко обмислена програма с предвидени етапи. За този авионосец Ердоган за пръв път отвори дума пред 2016 г. Тогава при спускането на вода на корветата „Бургузада” той заяви: „Турция не може да си позволи да намали потенциала на своята отбранителна промишленост или да прекрати стъпките във военната сфера. Това на първо място е обусловено от географското разположение на страната. По силите на Турция ще бъде да построи свой авионосец. Ние ще го направим. Няма никакви препятствия по пътя. Упорствайки, може да се постигне всичко. Сега, слава на Аллах, на кормилото на Турция стои самоотвержено и решително правителство.”

Доколко това е възможно? Такива препятствия като техническа, технологична и финансова сложност са временна фантастика, преодолима във времето. На пръв поглед най-сериозен е проблемът с изтребителите F-35, чиято продажба Белият дом блокира. За сега на палубата на „Анадолу” най-вероятно ще има само вертолети.

В политиката обаче нещата бързо се менят, припомня svpressa.ru. САЩ се нуждае от съюза с Анкара против Русия. Проблемът е каква стръв ще сложи Вашингтон на кукичката. Например Крим напълно подхожда за целта.

Справката показва, че „Анадолу” е построен с почти китайски темпове – заложен е за строителство в корабостроителницата в Тузла през февруари 2018 г. и след малко повече от 2 г. огромният кораб вече е спуснат на вода. Тази година трябва да влезе в строя.

Аналогична е ситуацията с 13-те налични германски подводници Piri Reis с въздухонезависими двигатели. През декември 2019 г. Ердоган съобщи, че от 2022 г. Турция ще получава годишно по една дизел-електрическа подводница собствено производство – общо 6 броя. Досега Турция никога не е правила подводници, уточнява svpressa.ru.

Автор: Ганчо КАМЕНАРСКИ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Ще има ли нов ирански отговор срещу Израел? Коментар от Техеран след взривовете в Исфахан (ВИДЕО)

МААЕ: Няма поражения по ирански ядрени обекти

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com