Турист заплашен със затвор за негативен отзив за хотел в Тайланд

2582
Турист заплашен със затвор за негативен отзив за хотел в Тайланд
Снимка: Getty Images/Guliver

Уесли Барнс, американец, работещ в Тайланд, е арестуван за предполагаемо опетняване на репутацията на курорта „Sea View“ на остров Ко Чанг.

Барнс написал отзиви, които публикувал в няколко уебсайта за туризъм, твърдейки, че се е сблъскал с „враждебно настроен персонал“, който „се държи така, сякаш не иска да вижда никого“ по време на скорошно посещение в популярния курорт.

Антиправителствени протести и в Тайланд

Студенти и противници на правителството на Тайланд се събраха пред Големия дворец в Банкок, за да поискат от изпълнителната власт рефор...

Според британския "Телеграф", цитиран от Дарик, в коментарите си туристът Уесли Барнс обвинява хотела в „модерно робство“. Те обаче са били премахнати от "Trip Advisor" за нарушаване на правилата на сайта.

"Собственикът на курорта „Sea View“ подаде жалба, в която се твърди, че подсъдимият е публикувал несправедлива критика към хотела в уебсайта „Trip Advisor", каза полковникът от полицията в Ко Чанг.

Хотелът заяви, че е предприел съдебни действия срещу бившия си гост, за да предотврати публикуването на нови отзиви.

„Решихме да подадем жалба, за да го разубедим от решението да критикува хотела, защото осъзнахме, че в обозримо бъдеще той може да продължи да пише критики“, се казва в изявление.

В друго изявление допълнително обяснява, че туристът Уесли Барнс не е съден за "само един лош отзив", а за измислени истории.

Предупреждение от Тайланд: Бягането в парка е рисково за зараза с коронавирус

Бягането в парковете на Тайланд, които бяха отворени след облекчаване на ограничителните мерки заради пандемията от коронавирус, може д...

„В своите отзиви за „Trip Advisor“ и Google той пише измислени истории, които включват ксенофобски настроения, обвинения в робство и дори коментари, в които читателите могат да свържат курорта с коронавируса“, твърди хотелът.

В допълнение към недоброжелателните критики, Барнс беше обвинен в спорове с персонала на хотела, защото искал да внесе собствена бутилка вино, докато вечерял в ресторанта на хотела. Последвал разгорещен спор и управителят на хотела трябвало да се намеси. Той е бил изведен под стража и върнат в Ко Чанг, където за кратко е задържан, преди да бъде освободен под гаранция.

„Получих имейл от хотела, в който ме информира да премахна всякакви критики или да се изправя пред наказателни обвинения. Идвайки от Запада, мислех, че това е напразна заплаха. На следващия ден имиграционната полиция беше на работното ми място със заповед за ареста ми. Тайланд е известен със своите закони срещу клеветата, които отдавна са критикувани от правозащитни групи“, пише Уесли Барнс.

Ако бъде признат за виновен за клевета, Барнс може да получи до 2 години затвор и глоба от 200 000 бата, или около 5 400 евро.

Ричард Бароу, британски блогър за пътувания, живеещ в Тайланд, чу за случая и отбеляза, че цялата ситуация е отишла твърде далеч.

И кралят на Тайланд в изолация - с 20 жени в алпийски хотел

Самоизолацията, която е в сила за почти 50% от световното население, не подминава и кралете. Несъмнено за тях е доста по-лесно да прежи...

„В повечето случаи законите за клевета са добри, защото съществуват, за да ни защитят, но понякога се злоупотребява. Фактът, че някой е бил арестуван на работното му място за негативна критика, със сигурност е стъпка твърде далеч. Означава ли това, че вече никой от нас не бива да публикува рецензии за хотели с една звезда в Тайланд?“, пита блогърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Земетресение от 5,6 разтърси Турция

Иран: Не сме използвали най-модерните ракети в атаката срещу Израел

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Солена глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища в Турция

Заради змия в купето: Влак-стрела закъсня в Япония

Летището в Дубай все още не работи нормално (ВИДЕА)

Индонезия издава предупреждение за цунами след изригването на вулкан (ВИДЕО)

САЩ одобряват израелска операция в Рафах, ако няма по-голям удар по Иран?

След наводненията в Дубай: Българи са блокирани на летището

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com