Турската полиция се разправи безмилостно с гей парада в Истанбул

3941
Турската полиция се разправи безмилостно с гей парада в Истанбул
Снимка: Getty Images/Guliver

Турската полиция разгони участниците в забранения по-рано гей парад в Истанбул, съобшава вестник "Хюриет" (Hurriyet), цитиран от БГНЕС.

Според изданието в неделя следобед около 50 души са се събрали на площад "Таксим" в центъра на града. За да бъдат разпръснати, полицията е употребила сълзотворен газ. Освен участниците в гей парада, са задържани и 15 души, които са демонстрирали срещу провеждането му.

Петима са задържани след "София прайд"

Петима души са задържани след приключване на гей парада "София прайд" 2016 снощи. До ареста се стигнало след скандал между участници в ...

По-рано турските власти забраниха провеждането на гей паради на 19 и 26 юни. Решението беше обявено заради "съображения за сигурност". Истанбулското кметство заяви в изявление, че е запознато със съобщения в пресата и социалните мрежи за планове за провеждане на парада, но призова гражданите да не присъстват на мероприятието от съображения за тяхната сигурност.

Допреди миналата година гей парадът в Истанбул се провежда без значителни инциденти, превръщайки се в едно от най-големите подобни мероприятия в мюсюлманска държава, посещавано ежегодно от хиляди души. През 2015 г. обаче по време на парада полицията използва сълзотворен газ, водни оръдия и гумени куршуми, за да разпръсне събралите се, преди още събитието официално да започне.

В съобщението на кметството се посочва, че „разрешение няма да бъде дадено за... среща или шествие на основа опазване сигурността и обществения ред“. “Призоваваме нашите скъпи жители на Истанбул да не се вслушват в призиви за участие и да се съобразят с предупрежденията на силите за сигурност“, се казваше още в съобщението.

Площад "Таксим" е емблематично място и заради протестите срещу Ердоган отпреди вече три години!

Шествие и контрашествие блокира София

Пътна блокада се очаква в събота в столицата заради провеждането на „София прайд” и контрашествие, както и заради придвижва...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com