Турският посланик ни благодари за Сирия, най-важният турски генерал пусна стряскаща карта на нова Турция

15969
Турският посланик ни благодари за Сирия, най-важният турски генерал пусна стряскаща карта на нова Турция
Снимка: БГНЕС

Нашият съсед и приятел България ни разбира много добре. Изказваме своята благодарност, тъй като това е благоразумният подход. Това заяви турският посланик в България Хасан Улусой.

Попитан директно дали Турция ще спазва споразумението за бежанците с ЕС, той отговори, че "имаме едно прекрасно сътрудничество с България" и че Турция ще продължава да спазва споразумението и няма съмнение за това. Турският посланик обаче обвини ЕС пред БНТ, че "от самото начало" не спазва договореностите и че не дава обещаните пари, както и не пристъпва към визова либерализация.

Според Улусой, целта на военната операция "Извор на мира" в Сирия е прочистване на района на запад от Ефрат от "терористични елементи" и установяване на зона за сигурност от 35 километра. Припомняме, че при старта на "Извор на мира" турският премиер Реджеп Ердоган говореше за демилитализирана зона от 35 километра. Става въпрос за борба срещу маркистко-ленинистката групировка ПКК и нейните клонове, по думите на посланика. Не успяхме да убедим американските си съюзници за опасността от ПКК и определени нейни крила, които, според САЩ, са помагали за борбата с "Ислямска държава", излезе от думите на Улусой. Той риторично попита и какво би направила която и да е държава, ако на границата ѝ стават "толкова много атентати", колкото по турско-сирийската граница.

Улусой увери, че операцията не означава, че Турция няма да се бори с бойците на "Ислямска държава". Той посочи, че Турция е неутрализирала хиляди терористи на ИД.

Според бившия зам.-министър на икономиката и външните работи Милен Керемедчиев, единственият приятел на Турция в ЕС в момента е България. Керемдчиев наблегна и на факта, че сега Русия е арбитър да не се стигне до военен сблъсък между Турция и режима на Башар Асад. Експертът смята, че Ердоган "затъва в кризата", като каза, че операция "Маслинова клонка" – една от двете големи турски военни операции преди настоящата, не е постигнала целите си.

Кюрдите спират борбата с ИД, Тръмп моли Ердоган да не бъде глупак и дава инициатива на Русия

Лидерът на Сирийските демократични сили (СДС), които са под атака от страна турската армия след изтеглянето на американските войски, об...

Що се отнася до националната сигурност на Турция обаче, във Facebook вече се коментира публикация на Хулуси Акар, началник на генералния щаб на турската армия. Публикацията е на нова карта на Турция - със значителна "турска" територия в Сирия, както и Кърджали като част от югоизточните ни съседи! "Спите ли", гласят доста гневни реакции по адрес и на българското правителство.

А какво се случва в САЩ след действията на Тръмп по изтегляне на американските войски от Сирия - научете в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Опасна инфекция на гърлото със смъртни случаи в Япония

Убит е един от израелските заложници на "Хамас"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com