Турските власти спряха атентат в град Ван

995
Турските власти спряха атентат в град Ван
Снимка: Gettyimages

При полицейска проверка в провинция Диарбекир е задържан трактор с 3 тона експлозиви в ремаркето, замаскирани с говежда тор. Заловен е и атентатор-самоубиец в град Ван.

Шофьорът на трактора е отказал да се подчини на стоп-палката, открил стрелба по униформените и опитал да избяга от мястото. При престрелката е убит "един от кюрдските терористи от ПКК", се посочва в съобщение на областната управа.

Франция се опасява от атентати с бомби

Франция е "ясно набелязана цел" на "Ислямска държава", която може да извърши терористични действия с взривни вещества на обществени мес...

Специалисти по обезвреждане на експлозиви са откарали смъртоносния трактор в нивите на километър от пътя и след предприети мерки за безопасност са предизвикали контролиран взрив. Проверката на товара в ремаркето е установила наличието на 3 туристически газови бутилки, бомби самоделки, изработени от близо 3 тона амониев нитрат и подсилени с тринитротолуол (TNT, наричан още кралят на взривовете, открит от германския химик Йозеф Вилбранд през 1863 г.), както и три електрически детонатори и шнурове, прахообразна алуминиева смес, дистанционен радиочестотен приемник.

Експлозията е трябвало да бъде задействана от разстояние, уредът за дистанционното управление е намерен в джобовете на убития. Входовете и изходите на населените места са блокирани, продължава операцията по издирването на замесените в планирания терористичен акт, местните жители са предупредени да засилят вниманието си.

По-рано днес в центъра на град Ван, също в Югоизточна Турция, бе заловен кюрдски боец, оборудван като жива бомба. Операцията по залавянето му е започнала след сигнал от разузнаването за кюрдски боец от планинските военни части, пресякъл границата със Сирия и заподозрян в планиране на самоубийствен атентат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com