В Арктика се проведе репетиция за възможно морско сражение между НАТО и Русия

3205
В Арктика се проведе репетиция за възможно морско сражение между НАТО и Русия
Снимка: Pixabay

Арктическият регион скоро може да се превърне в арена на военни действия между НАТО и Русия. Силите на Алианса и руският флот направиха репетиция за такъв сблъсък миналата седмица. Това е заключението на Дейвид Акс в статия за американското списание Forbes.

Силите на НАТО и руският флот проведоха едновременни учения в Арктика миналата седмица, като по този начин, по думите на автора, е проведена репетиция на морската битка между НАТО и Русия.

В ученията на алианса участваха кораби на ВМС на Канада, Норвегия и Германия, изтребител F-35 на норвежките ВВС и бомбардировачите B-1 Lancer на ВВС на САЩ. Те бяха съсредоточени край западното крайбрежие на Норвегия, където изпълняваха задачи по електронна война и унищожаване на противокорабни ракети на симулиран враг.

В същото време руският ракетен крайцер "Маршал Устинов", "криейки се във фиордите край североизточното крайбрежие на Норвегия", дебнеше ударни вражески подводници.

Авторът на статията е убеден, че ученията на НАТО „Динамична охрана“ демонстрират способността на НАТО да издържа на мощни руски кораби.

Авторът предполага, че в случай на сблъсък между силите на НАТО и руски крайцер, канадската фрегата "Халифакс" трябвало да прикрие малките ракетни кораби "Щайл" и "Буря" на норвежкия флот от руските противокорабни ракети. За тази цел тя трябвало да се приближи достатъчно близо до руснаците (150 километра), за да нанесе удар по техните противокорабни ракети. Самата фрегата също можела да нанесе удар по „Маршал Устинов” с осем противокорабни ракети „Харпун“ с обсег от 150 километра.

„При ракетни битки между кораби противоположните военноморски групи ще отвръщат с противокорабни ракети в опит да свалят приближаващи ракети. Печели групата, която се защитава и едновременно смазва защитата на врага” – пише Forbes.

„Участващите в ученията бомбардировачи B-1 биха могли да ударят крайцера със своите противокорабни ракети, а F-35 ще ги прикрие от въздуха“ - добавя авторът.

Учението „Динамична охрана“ демонстрира как НАТО може да противодейства на руските кораби, като ангажира военноморски и въздушни сили, комбинирайки отбранителни и нападателни оръжия – обобщава изданието.

Заслужава да се отбележи, че планираното от НАТО условно морско сражение с руските сили в действителност ще се проведе по съвсем различен сценарий и с напълно различни компоненти.

Превод: Ганчо КАМЕНАРСКИ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Ще има ли нов ирански отговор срещу Израел? Коментар от Техеран след взривовете в Исфахан (ВИДЕО)

МААЕ: Няма поражения по ирански ядрени обекти

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com