В Китай вече има над 1 милион ваксинирани срещу COVID-19

2108
В Китай вече има над 1 милион ваксинирани срещу COVID-19
Снимка: Getty Images/Guliver

4 -5 вида ваксини се разработват от 3 китайски компании. Четири от тях са в последен стадий на клинични изпитания. Над 1 милион души в Китай вече са ваксинирани. Защото:  Китай казва, че ваксината е в последен стадий на изпитания, но е подходяща за употреба при спешна нужда. Тя е основно за държавни служители - митничари, служители в обществения транспорт, държавни служители пътуващи в чужбина. Медиците на първа линия. Може и обикновени граждани да се ваксинират, който пожелае, разбира се. Това каза пред btv Цън Цон председател на съвета за икономически и дипломатически отношения с Китай.

Ситуацията с коронавируса е спокойна. Не се наблюдава втора вълна в страната. По официална статистика има десетки случаи в цялата страна. Но Китай възприема всеки новозаразен доста сериозно – например в 9-милионен град, заради 12 нови случая, тестваха за 5 дни цялото население. Оказа се,ч е няма други новозаразени – освен тези 12 души, но дори и да има 1-2мав Китай се тества веднага – дали целия квартал или половината град, дали целия град или цялата провинция. Дисциплината и сериозното отношение към този казус е това което помага не само на Китай, но и на всички страни да овладеят безконтролното разпространение на епидемията. Защото световните специалисти са съгласни за едно – ранното идентифициране на човек с коронавирус, помага за по-добър контрол върху заразата. Второто е дисциплинитата – не е само заради режима в страната, подчерта той.

Коронавирусът по света: САЩ пак си подобриха черните дневни рекорди, данните за Китай пак са странни

Потвърдените случаи на коронавирус (болестта COVID-19) в световен мащаб са вече между 65 169 904 и 65 536 040 според американ...

Ако наблюдаваме една Япония, Южна Корея и Тайван – виждаме , че в тези демократични страни, защото има дисциплина и доверие в управляващите, също заразата е под контрол. Тайван празнува скоро 200 дни без нов случай на COVID-19, а там са над 20 млн. души население, т.е. пак са много, даде пример Цън Цон.

Наблюдавам азиатски специалисти, които с учудване и насмешка коментират западните страни – как може едно носене на маска да е толкова голям проблем. За тях това е много странно, първо, заради мръсния въздух в тези страни – хората са свикнали да носят маски. Второ, това не е голям проблем, т.е. в западните страни може би заради демократичното мислене и много социални и политически фактори, хората нямат доверие в управляващите и ако се каже носете маска – те правят обратното. Докато в азиатските страни с успешен контрол върху заразата – всеки носи маска и преди ковид. И за малкото, които не носеха маски, сега са склонни да се подчинят на препоръките, каза още той.

Китай има спад в икономиката още от търговската война и санкции от страна на САЩ, и ковид оказа негативно влияние. В момента мерките са финансово подпомагане – дали чрез заем или субсидии – на големи държавни компании, за да могат да запазят служителите си. Не знам дали има финансови помощи към частни компании, които са изложени от риск за фалит. Китай сега ограничи сериозно и границите си – за влизащи – това ще удари и туризма в страната, обясни Цон.

Но това са нормални събития в историята на една държава – трябва да сме търпеливи, за да мине този период. Нито ще е първият вирус, нито последният, просто, все си мисля, че хората, включително и в България , трябва да си извлечем поуки. Така азиатските страни са се поучили от вирусът ТОРС преди 15 -16 г. Сега вече управляващите знаят как да действат, хората са по-спокойни и отговорни, завърши философски той.

Учени: Коронавирус е имало в пробите на отпадъчни води месеци преди първото официално огнище в Китай

Почти година след появата на новия коронавирус Sars-CoV-2, научната общност продължава да прави интригуващи открития за произхода на па...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Още година търговски санкции на Япония срещу Русия

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com