В Ливан не искат просто оставка - искат нова система и нови политици

1529
В Ливан не искат просто оставка - искат нова система и нови политици
Снимка: Getty

Протестите, започнали след жестоката експлозия в пристанището на Бейрут, столицата на Ливан, която причини сериозни щети и много жертви, свалиха правителството, създадено само преди няколко месеца, за да спаси страната от икономическата криза. Протестиращите обаче искат повече, пише БГНЕС.

Ливанската политическа система има много крехка структура, основана на разделения според различните религии и секти, които съществуват в страната. А миналата седмица Ливан бе разтърсен от експлозията в пристанището на Бейрут, най-големият търговски порт в страната, в момент, когато водеше преговори с Международния валутен фонд (МВФ) за преодоляване на икономическата криза, която преживява от октомври миналата година. Инцидентът, при който загинаха над 200 души, повече от 6000 са ранени и стотици хиляди евакуирани от домовете си, допълнително засили гнева, който ливанците отдавна таят срещу правителството.

Германия и Франция с натиск към Ливан за реформи

Германия обеща 20 млн. евро помощ след пагубната експлозия в Бейрут миналата седмица. Но германският външен министър Хайко Маас заминав...

Ливанският премиер Хасан Диаб подаде оставката си на третия ден на протестите, които започнаха в Бейрут в събота, но протестите ще продължат до оставката на парламента

Гита Машик, една от протестиращите, заяви пред репортер на Анадолската агенция: "Вече се знаеше, че премиерът ще подаде оставка. Така че с последните протести се опитваме да окажем натиск върху парламента." Машик заяви, че демонстрациите ще продължат около сградата на парламента, докато всички негови членове, особено председателят Набих Бери, подадат оставка, че искат нова администрация и няма да позволят на бившия премиер Саад ал-Харири да се върне на власт.Исканията им са за нов избирателен закон, независимо дали има предсрочни избори или не.

Един от протестиращите Али Акики добави, че оставката на правителството не означава нищо за тях. Правителството на националното единство също подаде оставка миналата година, но след това се формира ново правителство под ръководството на същите политически сили, уточни той. Заявявайки, че искат нов модерен и справедлив избирателен закон, Акики каза, че всички настоящи и бивши управляващи трябва да са отговорни за бедствието в пристанището на Бейрут.

Друг протестиращ, Лаиал Сублани, каза, че оставката на Диаб е било едно от исканията на хората. Диаб и неговият кабинет обаче са най-малко отговорни за бедствието в пристанището в Бейрут и икономическия крах, на който е изложена страната. Най-големият проблем са президентството и парламента. Тези две институции не отговарят на очакванията на гражданите и се ръководят от престъпниците от гражданската война 1975-1990 г. Поради тази причина основната ни цел е да се търси сметка на президента, председателя на парламента и всички премиери, дошли на власт, добави той.

Ливанското правителство подава оставка заради трагедията в Бейрут

Правителството на Ливан подаде оставка. Това съобщи министърът на здравеопазването на страната. BREAKING: Lebanon’s Cabinet ha...

Ливанците искат ново правителство, което не е част от политическите сили, нов избирателен закон, независима съдебна система, която да потърси отговорност от корумпираните служители и връщането на открадната собственост .

Ливанският премиер Диаб обяви оставката си на пресконференция, проведена в правителствения дворец, описвайки експлозията в пристанището на Бейрут като "резултат от ускорената корупция в държавата".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Индонезия издава предупреждение за цунами след изригването на вулкан (ВИДЕО)

САЩ одобряват израелска операция в Рафах, ако няма по-голям удар по Иран?

След наводненията в Дубай: Българи са блокирани на летището

Осем души са ранени след земетресението в Япония

Нетаняху отлага плановете за отмъщение на Иран

Източници: В Израел обмисляли атака срещу Иран в понеделник, но решили да изчакат

Камиони с храни влязоха в Газа от пристанище Ашдот

"Хизбула" удари в Израел с дронове и ракети (ВИДЕО)

За малко да се удави: Спасиха котка от наводненията в Дубай (ВИДЕО)

Нетаняху към Камерън: Израел сам ще взема решенията си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия