В средата на април в Сирия ще има парламентарни избори

2799
В средата на април в Сирия ще има парламентарни избори
Снимка: Getty Images / Guliver

На 13 април в Сирия ще се проведат парламентарни избори, предаде БГНЕС.

Последните парламентарни избори в страната бяха през 2012 година, когато конфликтът вече бе започнал. За пръв път на тях се явиха кандидати на няколко партии, а не само на управляващата БААС. Повече от 250-те избрани за четиригодишен мандат депутати обаче все пак бяха членове на БААС. След тези избори президентът Башар Асад номинира за премиер Рияд Хиджаб, който тогава бе министър на селското стопанство. Той обаче напусна управлението и се присъедини към редовете на опозицията и в момента ръководи Върховния комитет за преговорите, който обединява главните групи на сирийската опозиция и е със седалище в Рияд.

Путин и Обама приветстваха примирието в Сирия

Руският президент Владимир Путин и американският му колега Барак Обама приветстваха примирието в Сирия. Това заяви самият Путин в изя...

От 2011 г. конфликтът в Сирия е отнел живота на повече от 260 000 души и доведе до масово изселване на хората от родните им места, като половината от населението са бежанци. Вашингтон и Москва обявиха проект за примирие, което трябва да бъде подписано от режима и от опозицията, без джихадистките групировки, за да може да влезе в сила в събота (27 февруари).

Междувременно стана ясно, че Върховният комитет по преговорите, който включва главните сирийски опозиционни групировки, ще приеме с условия примирието в Сирия. Сирийската опозиция приема да отговори положително на международните усилия, целящи установяването на примирие в Сирия, се казва в изявление на комитета. В него обаче се подчертава, че ангажиментът ѝ е с няколко условия - за вдигане на обсадите на сирийските градове, освобождаване на затворниците, спиране на бомбардировките на цивилни и доставяне на хуманитарна помощ. Според комюникето на върховния комитет по преговорите, който се събра в Рияд, примирието трябва да бъде обявено последователно от всички страни, а председателят на комитета Рияд Хиджаб обяви съмненията си, че режимът в Дамаск и съюзниците му ще се ангажират да спрат враждебните действия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com