Важен телефонен разговор между Обама и Путин

15951
Важен телефонен разговор между Обама и Путин
Снимка: Getty Images

Президентът на Русия Владимир Путин е позвънил вчера на американския президент Барак Обама (първият им телефонен разговор от февруари насам), предаде Ройтерс, като цитира съобщение на Белия дом.

Двамата лидери са обсъдили необходимостта от противодействие срещу "Ислямска държава" и развитието на събитията в Близкия изток, както и ситуацията в Украйна, допълва Дарик нюз.

Обама: Путин е сериозен фактор за напрежение

САЩ трябва да са готови да дадат решителен отговор на руските предизвикателства, заяви президентът на САЩ Барак Обама. "Ние трябва реш...

Обама призовал Русия да изпълни задълженията си в рамките на Минските споразумения, включително изтеглянето на всички руски военнослужещи и техника от украинска територия.

Лидерите на двете страни са обсъдили все по-опасната ситуация в Сирия и са подчертали важността на запазването на единството на групата "Пет плюс един" на продължаващите преговори, целящи да предотвратят сдобиването на Иран с ядрено оръжие, информира БТА.

В съобщение от Абакан в автономната република Хакасия, където Путин е на посещение днес, прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви,че лидерите подробно са обсъдили текущата проблематика на двустранните отношения. Значително внимание било отделено на комплека от въпроси, свързани с борбата против тероризма, особено с разпространяването на влиянието на "Ислямската държава" в Близкия изток. Путин и Обама се договорили да възложат на министъра на външните работи Сергей Лавров и държавния секретар Джон Кери да се срещнат, за да обсъдят тази тема.

По думите на Песков президентите са обсъдили реализацията на Минските споразумения и се договорили в най-близко време помощник-държавният секретар Виктория Няланд и заместник-външният министър Григорий Карасин да осъществят контакти за обсъждане на прилагането на тези договорености.

Обама обеща да спре подслушванията

Френският президент Франсоа Оланд разговаря по телефона с американския президент Барак Обама, който обещал да спре неприемливата прак...

Състоял се и подробен обмен мнения за ситуацията в Сирия и била засегната темата за уреждане на иранската ядрена програма, добави Песков, цитиран от ТАСС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com