Вече има починали от китайския коронавирус и в Иран, в Китай - пореден ден с жертви

9343
Вече има починали от китайския коронавирус и в Иран, в Китай - пореден ден с жертви
Снимка: Getty Images/Guliver

2128 смъртни случая, 75 726 разболели се - това е последната засега актуална статистика за разпространението на китайския коронавирус.

В най-засегнатата част на Китай - Хубей, има 62 013 случая на зараза, а починалите са 2029 души. В останалите китайски провинции все още няма повече от 1400 заразени в отделна провинция.

Двама души от Велико Търново са под домашно наблюдение за коронавирус

Двама души от Велико Търново са под домашно наблюдение за поява на симптоми на коронавирус. Гражданите са пътували до Китай, а след за...

По света обаче има първи смъртни случаи в Близкия изток - по-точно в Иран. Починали са двама души в град Кум. Официалното съобщение на иранските власти гласи, че починалите са били доста възрастни и смъртта им се дължи на отслабена имунна система, която не е успяла да противодейства на вируса.

Двама от заразените на японския круизен кораб Diamond Princess също починаха - възрастни мъж и жена. Първоначално на Diamond Princess имаше 3 700 души. В резултат на направените тестове коронавирусът беше открит при 621 души.

Междувременно Южна Корея потвърди още 31 нови случая на зараза с вируса COVID-2019, и така общият брой на заразените в страната достигна 82 души, съобщиха от Центъра за контрол и превенция на заболяванията (ЦКПЗ) към Министерството на здравеопазването на Република Корея, предаде БГНЕС.

Според ЦКПЗ са потвърдени 30 нови случая в два града, а друг заразен е от Сеул. 23 от новите пациенти са посещавали една и съща църква. Двама души са се заразили в болницата, начинът на заразяване на други петима е неизвестен.

По последни данни 16 души са се възстановили от болестта и са били изписани от болници в Южна Корея, така че 66 души са подложени на лечение. Други 1633 се тестват. Според здравното министерство в страната ежедневно се правят от 800 до 1000 коронавирусни теста.

Десет мита за китайския вирус (СНИМКИ)

Покрай страха от бързото разпространение на китайския вирус и неяснотите около неговата поява или превенция - мрежата се изпълни с фалш...

В Китай пък се разгоря скандал с журналисти от The Wall Street Journal. Китайските власти видяха "расизъм" в коментарна публикация на авторитетната американска медия за взетите мерки за борба с болестта. Затова Пекин иска трима журналисти на вестника да напуснат Китай в срок от 5 дни, след като няма извинение от медията за статията. Решението на Китай дойде ден, след като Държавният департамент на САЩ затегна правилата относно китайските държавни медийни организации, опериращи в САЩ, класифицирайки ги като чуждестранни мисии.

Говорителят на китайското външно министерство Ген Шуан заяви, че статията е "расистка" и "омаловажава усилията на Китай за борба с огнището", което е убило повече от 2000 души в страната. "Китайският народ не приветства медиите, които публикуват расистки изявления и злонамерено атакуват Китай", каза Ген, без да посочва кои журналисти ще бъдат изгонени.

Американският държавен секретар Майк Помпео осъди експулсирането. "Зрелите, отговорни държави разбират, че свободната преса съобщава факти и изразява мнения. Правилният отговор е да се представят контра аргументи, а не да се ограничава свободата на словото", каза Помпео в изявление.

Издателят на The Wall Street Journal Уилям Люис заяви, че е "дълбоко разочарован" от решението на Китай и подчерта "категоричната разлика" между публикуваното мнение и продукцията на новинарските екипи на изданието.

А какво направи Русия заради заразата - научете в този материал!

Ананиев и Маринов разясниха какви са мерките на правителството срещу коронавируса

"България спазва всички изисквания на Световната здравна организация (СЗО). Има 14-дневен карантинен период при всеки човек със симптом...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Солена глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища в Турция

Заради змия в купето: Влак-стрела закъсня в Япония

Летището в Дубай все още не работи нормално (ВИДЕА)

Индонезия издава предупреждение за цунами след изригването на вулкан (ВИДЕО)

САЩ одобряват израелска операция в Рафах, ако няма по-голям удар по Иран?

След наводненията в Дубай: Българи са блокирани на летището

Осем души са ранени след земетресението в Япония

Нетаняху отлага плановете за отмъщение на Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com