Видео показва екзекуцията на двама арменци от азербайджански бойци

18677
Видео показва екзекуцията на двама арменци от азербайджански бойци
Снимка: Getty Images/Guliver

Появиха се видеозаписите на потенциално военно престъпление на фона на яростните боеве около спорната територия на Нагорни Карабах между Азербайджан и етнически арменци, съобщи BBC, цитирана от БГНЕС.

Един видеоклип, публикуван в приложение за съобщения, показва, че двама арменци във военни униформи са пленени от войски от Азербайджан.

Обсъждат разполагането на миротворци в Нагорни Карабах, военните действия не спират

Обсъжда се разполагането на миротворци в Нагорни Карабах. Това заяви арменският външен министър Зограб Мнацаканян след преговорите му в...

Второ видео изглежда показва, че същите арменци са простреляни, докато са с ръце зад гърба.

Арменските власти са идентифицирали мъжете като Беник Акопян на 73 години и 25-годишния Юрий Адамян.

Азербайджан отхвърли видеоклиповете като фалшиви. От Баку твърдят, че сецната е измислена много примитивно, снимали и хора, които очевидно не са запознати с видео технологиите. "Прави впечатление, че инсценираното видео се публикува в социалните мрежи, след като затънала във военни престъпления страната-агресор и нейната окупационна армия, извършват обстрел на азербайджански населени места, квалифициран от Женевската конвенция като военно престъпление, което доведе до смъртта на мирни жители, жени и деца. Всъщност арменските военни предприемат подобни противозаконни действия почти всеки ден от началото на военната конфронтация. Предишния ден от артилерия е обстреляно дори погребално шествие в Тертер, в резултат на което загиват четирима души", гласи официалната позиция на Баку, разпространена и от азербайджанското посолство в България.

Европейският орган за наблюдение на правата на човека, Съветът на Европа, заяви, че е получил видеоклиповете и ще разследва всички предполагаеми нарушения на правата на човека.

На 27 септември избухнаха боеве около анклава, който е международно признат като част от Азербайджан, но под арменски контрол. Сблъсъците бързо прераснаха в мащабен конфликт, с безразборно обстрелване на населени места и предполагаемо използване на забранени касетъчни боеприпаси.

Дахер Ламот: Турция може да прехвърли бойците от Нагорни Карабах и към Балканите (ВИДЕО)

Като част от "Стратегическата си дълбочина" Турция може да прехвърли бойците от Нагорни Карабах и към Балканите, както го направи в Сир...

Примирие беше обявено на 10 октомври и след това отново на 18 октомври, но атаките продължават.

Твърди се, че няколко хиляди души са загинали, а при обстрела са убити цивилни както в Армения, така и в Азербайджан. Десетки хиляди са избягали от домовете си.

И двете страни в конфликта пуснаха изображения и видеоклипове, показващи военнопленници и телата на войниците от противника.

BBC проучи няколко видеоклипа, разпространени от двете враждуващи страни в социалните мрежи, в които се твърди, че отношението към военнопленници е недопустимо или са били убити. Само тези два видеоклипа бяха по достоверност това, за което се претендираха, подчертава британската медия.

Един клип, разпространен широко по каналите на Telegram, който твърди, че показва азербайджански военнопленник, застрелян от арменски войници, всъщност е видео от Русия, което се появи за първи път в сайтовете на социалните медии през 2013 г. Други нямат достатъчно подробности, за да бъдат проверени.

Путин: Конфликтът в Нагорни Карабах е взел близо 5 000 жертви

Руският президент Владимир Путин заяви, че почти 5 000 души са били убити в от началото на сраженията между Азербайджан и арменските си...

Двойката видеоклипове, които BBC потвърди, бяха публикувани в анонимен рускоезичен про-азербайджански канал на Telegram миналата седмица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com