X
 
 

Властите в Иран отнеха акредитациите на инспекторите на МААЕ

577 0
photo of Властите в Иран отнеха акредитациите на инспекторите на МААЕ
Снимка: iStock/Guliver
Властите на Иран обявиха, че са отнели акредитациите на инспекторите от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), които следят изпълнението от страна на Техеран на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) по ядрената му програма, предава AFP.

Припомня се, че миналата седмица те задействаха аларма на входа на завода за обогатяване на уран в Натанц. Проверката на входната порта на централата е „задействала аларма", предизвикваща безпокойство за „подозрителен продукт", се казва в съобщение на Иранската организация за атомна енергия.

Иран изпълни заплахите и започна да обогатява уран

Иран поднови обогатяването на уран в подземния комплекс Фордо, съобщава иранската осведомителна агенция "Тасним", цитирана от Reuters. ...

Съгласно споразумението от 2015 г. между Иран и световните сили, ядрените й съоръжения подлежат на непрекъснат мониторинг от МААЕ, припомня агенция Фокус.

Считано от 6 ноември, Иран започна нова, четвърта по ред фаза на намаляване на ангажиментите си по ядреното споразумение, подписано със световните сили през лятото на 2015 г. Това обяви държавният глава на страната Хасан Роухани по-рано рази седмица.

Съгласно думите му, Техеран ще започне да използва центрофуги в съоръжението във Фордо на 6 ноември. „Четвъртата фаза (намаляване на задълженията) ще започне с инжектирането на газ в центрофугите във Фордо", поясни иранският президент.

Прекратяването на дейността в завода в планините близо до свещения шиитски град Кум беше едно от ограниченията за ядрените дейности, които Иран прие в замяна на премахването на международните санкции. Съответното бе скрепено в договора за ядрената програма на близкоизточната република, подписан през лятото на 2015 г. Миналата година САЩ обявиха изтеглянето си от сделката, след което наложиха санкции на Иран. В отговор Техеран започна поетапно спиране на изпълнение на ангажиментите си по договора.

Обогатеният в Иран уран вече е два пъти повече от преди

Ръководителят на ядрената програма на Иран Али Акбар Салехи обяви, че в момента в страната работят 60 модернизирани центрофуги ИР-6, ко...

По-рано тази седмица бе обявено също, че производството на обогатен уран в Иран е достигнало до пет килограма на ден, повече от 10 пъти над нивото отпреди два месеца, когато страната се отказа от редица ангажименти по споразумението от 2015 г. за ядрената програма на Техеран. Иран също e разработил две нови усъвършенствани центрофуги, едната от които преминава през тестове. Съответното съобщи Али Акбар Салехи, ръководителят на Иранската организация за атомна енергия.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Дневен хороскоп за 20 ноември

Овен Това е ден, в който с лекота ще усвоявате нови знания. Проявената мъдрост ще ви носи плодове дълго време. Телец Това е ден, в който творческата...

Последно в Актуално