Втората по големина армия в НАТО купува оръжие от Русия

4736
Втората по големина армия в НАТО купува оръжие от Русия
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Турция е подписала сделка за закупуване на зенитни ракети С-400 от Русия на стойност 2,5 млрд. долара

Президентът Реджеп тайип Ердоган заяви, че страната му вече е платила депозит след сключване на сделката. Покупката вероятно ще доведе до увеличаване на неяснотата за съюзниците на Турция в НАТО, тъй като страните от алианса би трябвало да купуват съвместими оръжейни системи от други членове, съобщи в. „Индипендънт“.

Словения: На Македония ѝ е време да се присъедини към НАТО

Македонският премиер Зоран Заев се срещна днес с председателя на Държавния сбор на Словения Милан Бърглез, придружен от словенска парла...

Турция има втората по големина армия в НАТО след САЩ, но се се отдръпва от останалите членове на алианса, откакто правителството започна бруталното противодействие на несъгласието след неуспешния преврат миналата година.

Анкара също така възразява срещу военната подкрепа на други членове на НАТО за сирийските кюрдски бунтовници, които според тях са свързани с кюрдските бунтовници в Турция.

Русия казва, че системата С-400 има обхват от 400 км. и може да свали наведнъж до 80 цели наведнъж.

Москва първо разгърна С-400 във въздушната си база близо до Латакия в Сирия през декември 2015 г., след като Турция свали руски Су-24 на турско-сирийската граница.

Инцидентът доведе до шестмесечни дипломатически конфликти между Ердоган и руския президент Владимир Путин. Но и двете страни започнаха да си сътрудничат миналата година въпреки критиките от страна на Запада за техните политики в страната и чужбина.

Посрещат 33-ия контингент от мисията на НАТО в Афганистан в Казанлък

Ритуал по посрещането на 33-ия контингент от Въоръжените сили на Република България, участвал в мисията на НАТО „Решителна подкре...

Ердоган каза пред турския в. "Хюриет", че западните му партньори "търсят огромни суми пари" за военно оборудване и въоръжените сили са убили 90 кюрдски "терористи" през изминалата седмица, използвайки турски безпилотни самолети, защото западните модели са твърде скъпи.

"Ние сме тези, които ще вземат решения относно нашата независимост. Ние сме отговорни за взимането на мерки за сигурност за защитата на нашата страна.“

Отношенията между НАТО и Русия остават напрегнати, тъй като и двете страни увеличиха военните си учения и разширяват разгръщането на войските си по граничните райони на Източна Европа.

Миналата седмица генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че светът е по-непредвидим в момента, отколкото в който и да е момент от 30-годишната му кариера.

Той каза: "Това е по-непредвидимо и е по-трудно, защото имаме толкова много предизвикателства едновременно. Имаме разпространение на оръжия за масово унищожение в Северна Корея, имаме терористи, нестабилност и имаме по-агресивна Русия. Това е по-опасен свят."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа