За пръв път от 17 години опозицията в Турция даде отпор на Ердоган в телевизионен дебат

8958
За пръв път от 17 години опозицията в Турция даде отпор на Ердоган в телевизионен дебат
Снимка: Getty Images/Guliver

Кандидатите за кмет на Истанбул се изправиха един срещу друг снощи (16 юни) в исторически телевизионен дебат - първият след като партията на Реджеп Тайип Ердоган дойде на власт през 2002 година, предаде БГНЕС.

Кандидатът на управляващата Партия на справедливостта и развитието и бивш премиер на Турция Бинали Йълдъръм, който е считан за изключително верен на Реджеп Ердоган, се изправи срещу основния опозиционен кандидат на Републиканската народна партия Екрем Имамоглу седмица преди повторното гласуване на 23 юни.

Преди дебатите за Истанбул - един от стълбовете на Ердоган

Автор на анализа "Това може да срине "системата Ердоган", публикуван от "Дойче веле", е Даниел Белут. Падне ли Истанбул, ще рухне един ...

Партията на справедливостта претърпя шоково поражение на местните избори на 31 март в Истанбул и Анкара, след като управляваше и двата града от 1994 г. насам. Имамоглу, бивш областен кмет, спечели с около 13 000 гласа срещу Йълдъръм. Но висшият избирателен орган на Турция разпореди повторно провеждане на изборите в Истанбул след предизвикателство от страна на Партията на справедливостта, която твърди, че има подозрителни гласове и нередности.

Йълдъръм заяви по време на телевизионния дебат, че "гласовете са били откраднати" от него. Но Имамоглу настоя, че е "избран за кмет", добавяйки: "Има демократична борба за правата на 16 милиона, които са били иззети". Той изрично подчерта, че Йълдъръм е обявил победа в изборната нощ тогава, когато числата са показвали друго и че висшият избирателен орган на Турция никъде в решението си за прегласуване не посочва кражба на гласове.

Дебатът беше първият от октомври 2002 година, когато Ердоган и Денис Байкал взеха участие в подобно събитие преди общите избори през ноември същата година. Дебатът продължи почти три часа и се излъчваше на живо по основните новинарски канали.

Имамоглу удари Партията на справедливостта като каза, че може да дава обещания на избирателите, но тъй като партията вече е била на власт от 25 години, Йълдъръм "няма право". Йълдъръм посочи миналото си като министър на транспорта и министър-председател, когато е управлявал големи транспортни проекти в Истанбул, като например подземния железопътен тунел, който свързва двете страни на Босфора от октомври 2013 година.

Имамоглу: Ердоган е дал милиони турски лири за сайта на община Истанбул

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е похарчил 80 милиона турски лири (13 млн. долара) за уебсайта на община Истанбул за период от ...

По-рано в неделя Ердоган изглежда омаловажи значението на гласуването за партията си, като посочи, че тя контролира 25 от 39 общини в област Истанбул. "Изборите след една седмица са само за кмет", каза Ердоган, описвайки вота като "само промяна във витрината на магазина", като омаловажи силния интерес на чуждестранните медии към гласуването. А според The New York Times Имамоглу води в обществените проучвания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Ще има ли нов ирански отговор срещу Израел? Коментар от Техеран след взривовете в Исфахан (ВИДЕО)

МААЕ: Няма поражения по ирански ядрени обекти

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com