Захариева и Чавущоглу обсъдиха напрежението в Източното Средиземноморие

2371
Захариева и Чавущоглу обсъдиха напрежението в Източното Средиземноморие
Снимка: ПЦ на МС

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева е разговаряла по телефона с турския си колега Мевлют Чавушоглу, съобщи Иван Димов - медиен съветник на първия ни дипломат. Разговорът е бил по искане на турския външен министър, за да информира Захариева за позицията на Турция по актуалните регионални въпроси, съобщиха за БНР от МВнР. В профила на турското външно министерство в Twitter се съобщава, че основна тема на разговорите е било напрежението в Източното Средиземноморие.

Чавушоглу е разговарял днес и с външните министри на Естония, Финландия, Унгария и Литва, както и с върховният представител по външна политика на Европейския съюз Жозеп Борел. Дипломатическата активност идва непосредствено преди утрешната извънредна среща на европейските външни министри, на която ще бъде обсъдено и източното Средиземноморие.

Франция с военен намек към Турция в подкрепа на Гърция в Източното Средиземноморие

Франция заяви, че временно ще увеличи военното си присъствие в Източното Средиземноморие през следващите дни, предаде БГНЕС. Това реше...

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че спорът между Гърция и Турция за газови проучвания в Източното Средиземноморие може да бъде решен само чрез диалог. Днес Ердоган има разговори с германския канцлер Ангела Меркел и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел непосредствено преди утрешната извънредна среща на европейските външни министри, на която ще бъде обсъдено напрежението между Атина и Анкара. На фона на дипломатическите совалки Франция засили военното си присъствие в Източното средиземноморие за съвместни учения с Гърция. 

Дългогодишното напрежение между Турция и Гърция ескалира, след като в понеделник Анкара възобнови сондажите в района на гръцкия остров Кастелоризо, който в Турция е известен като Мейс. Турция изпрати за газови проучвания кораба Оруч Рейс заедно с военноморски плавателни съдове и принуди Гърция да отговори с разполагането на свой кораб в района, който да наблюдава действията на турците. На среща на провинциалните лидери на управляващата Партия на справедливостта и развитието, Ердоган поиска диалог и подчерта, че Турция не търси приключения или засилване на напрежение.

„Да имаш претенции за континентален шелф за остров Мейс, който е на 2 километра от нашия бряг и знаете ли на колко от гръцкия? - на 580, е лишено от всякакъв разум. Един остров от 10 квадратни километра да има 40 000 квадратни километра континентален шелф е както смешно, така и неоснователно според международното право. Призовавам Гърция за пореден път да уважава турските права и закони.“

На фона на това изказване Франция изпрати два изтребителя Рафал и военноморската фрегата Лафайет в източното Средиземноморие за съвместни гръцко-френски учения край бреговете на остров Крит. „Еманюел Макрон е истински приятел на Гърция и яростен защитник на европейските ценности и международното право“, написа в Twitter гръцкият премиер Мицотакис. Франция вече се обяви за санкции срещу Турция заради газовите проучвания в Средиземноморието. Освен гръцко-турския спор, причина за противопоставянето между Париж и Анкара е и конфликтът в Либия, където двете държави поддържат различни страни и се обвиняват взаимно в нарушаване на оръжейното ембарго.

Извънредна среща на ЕС иска Гърция заради турските сондажи

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призова днес за спешна среща на външните министри на ЕС, за да бъде обсъден спорът на Атина с Анкар...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com