Западът се ядоса на Турция заради военната атака в Сирия

4694
Западът се ядоса на Турция заради военната атака в Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver

Франция, Великобритания и Германия са поискали да бъде свикан Съветът за сигурност на ООН, за да обсъди турската офанзива в Северна Сирия, съобщи френският държавен секретар по европейските въпроси Амели дьо Моншален, цитирана от Reuters.

Пред парламентарната комисия по външни работи на френския парламент Дьо Моншален каза още, че трите страни подготвят съвместна декларация, в която ще осъдят категорично турското навлизане в Сирия. Тя допълни обаче, че обща декларация на ЕС засега не е приета, защото някои страни още не са се присъединили към нея.

Иран предупреди Турция да се въздържа от военни действия в Сирия

Техеран предупреди Анкара да се въздържа от военни действия на територията на Сирия, гласи позиция, публикувана на страницата на иранск...

По-рано днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви началото на военна операция срещу подкрепяна от Запада кюрдска милиция в Сирия, която Анкара отдавна счита за враг.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова Турция да покаже сдържаност и да прекрати военната операция в Северна Сирия.

"Турция е загрижена за сигурността си по границата със Сирия, трябва да разберем това. Но аз призовавам Турция, както и другите актьори, да се въздържат", каза Юнкер пред Европейския парламент. "Ако планът включва създаване на така наречената "зона за сигурност", не очаквайте ЕС да плати за това", категоричен бе той, цитиран от Reuters.

Президентът на Съвета за сигурност на ООН, посланикът на Южна Африка Джери Матюс Матила, призова Турция да "защити цивилните граждани" и да упражнява "максимална сдържаност" във военните си операции в Сирия.

Матила изрази надежда, че Съветът може бързо да се срещне по ситуацията, но подчерта, че зависи от съставителите на резолюции относно Сирия да свикат такава сесия. Белгия, Германия и Кувейт са членовете на съвета, определени да следят хуманитарната ситуация в Сирия, така че те поемат отговорността да свикат заседание на съвета.

Ердоган готви военна атака в Сирия, тя заплаши да отвърне

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция ще започне военна операция по въздух и земя на изток от река Ефрат в Сирия,...

Вчера Египет, Гърция и Кипър се обявиха против "незаконната" турска военна операция в Сирия и подкрепиха запазване единството и целостта на сирийската държава. "Сирийските демократични сили" (СДС) обявиха обща мобилизация по границата с Турция, а кюрдите се заканиха да вдигнат и цивилни граждани срещу турската офанзива. Официалните власти в Дамаск също осъдиха действията на Анкара.

Междувременно американският сенатор Линдзи Греъм обеща в сряда, че Конгресът ще причини на Турция разходи заради нейната офанзива срещу сирийските кюрди. Обикновено лоялният съюзник на президента Доналд Тръмп остро критикува политиката на САЩ.

"Ще положа усилия в Конгреса да накара Ердоган да плати висока цена", закани се в Twitter републиканецът.

Първи турски атаки срещу кюрдски позиции в Сирия

Турция е нанесла удари от въздуха срещу щаб на кюрдски отряди в североизточната сирийска провинция Ал Хасеке, предаде БГНЕС, позовавайк...

"Призовавам президента Тръмп да промени курса, докато все още има време, като се върне към концепцията за безопасна зона, която работеше", написа Греъм в друг туит.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com