Започна делото за подкуп срещу Бенямин Нетаняху

9961
Започна делото за подкуп срещу Бенямин Нетаняху
Снимка: Getty Images/Guliver

Колона от автомобили пристигна пред сградата на окръжния съд в Йерусалим. В една от тях е и министър-председателят Бенямин Нетаняху, обвинен в корупция и измама на общественото доверие, съобщава РИА Новости.

Премиерът е съпроводен от викове на своите поддръжници.

Сформираха правителството в Израел, Нетаняху и Ганц си поделят премиерския пост

Парламентът на Израел одобри състава на 35-ото коалиционно правителство, сформирано след изборите на 2 март от премиера Бенямин Нетанях...

Първото заседание на съда има технически характер. На него, както и по време на следващите заседания, ще се обсъжда редът на слушанията, а адвокатите на обвиняемия ще имат възможността за определен срок от време да се запознаят със съдържанието на делата.

Очаква се съдът да изслуша около 300 свидетели на обвинението и делото да отнеме най-малко няколко месеца, като не се изключва възможността да продължи с години.

Най-сериозните обвинения срещу Нетаняху са за вземане на подкуп и са повдигнати по така нареченото „дело 4 000”за лобиране в полза на най-голямата телекомуникационна група в страната „Безек” в замяна на положително отразяване на политиката на Нетаняху в контролираната от компанията интернет-платформа „Walla”.

Срещу премиера на Израел има още повдигнати обвинения в мошеничество и измама на общественото доверие, свързани с получаването на скъпи подаръци от Нетаняху в замяна на лобиране, и за опит за договаряне с голяма медийна група за благосклонно отразяване работата на правителството срещу приемането на закон, който да ограничи възможностите на конкуренцията.

Самият Нетаняху заяви, че целта на всички тези обвинения е да бъде свален от поста ръководител на правителството.

Вече няма правни пречки пред пред правителството на Нетаняху и Ганц

Върховният съд на Израел одобри коалиционната сделка между премиера Бенямин Нетаняху и бившия му съперник Бени Ганц, предаде БГНЕС. Съ...

Заедно с него на подсъдимата скамейка ще седнат и други участници, обвинени в предоставянето на положително отразяване от медиите на работата на Нетаняху срещу определени политически услуги.

Въпреки заявеното желание от страна на много израелски медии, съдът отхвърли възможността делото да бъде излъчвано пряко по телевизионните канали.

Припомняме, че преди повече от година срещу Нетаняху бяха повдигнати три обвинения. Две от тях имат общо с твърденията, че си е купил позитивно отразяваща го преса, а третото твърди, че е получил незаконни подаръци от богат дарител. Той ги отрече и нарече разследванията срещу него „лов на вещици“. Съдебният процес е „наистина безпрецедентен“, заяви в четвъртък Ювал Шани, вицепрезидент по изследвания на Израелския институт за демокрация. Процесът може да продължи поне година - а окончателната присъда може да отнеме повече време. В случая на Нетаняху може да минат няколко месеца, преди съдът отново да заседава в процеса, тъй като защитата трябва да получи време за преглед на всички материали, генерирани по време на разследването. Когато съдът се събере отново, той може да изслуша над 300 свидетели на обвинението. Това означава, че процесът може да отнеме до една година, а с обжалвания пред Върховния съд окончателната присъда може да отнеме още повече. Обжалванията на Олмерт след присъдата му, за сравнение, отнеха повече от три години. Не е изключено и Нетаняху да успее да изслужи мандата си на премиер. Според израелския закон премиер, който е осъден за престъпление, трябва да се оттегли, но само след като има окончателна присъда. Според условията на споразумение за управление, което Нетаняху постигна този месец, той е определен да остане министър-председател само 18 месеца, преди да предаде юздите на властта на коалиционния си партньор Бени Ганц на 17 ноември 2021 г. След тази дата Нетаняху ще е вицепремиер. След като Нетаняху отстъпи като министър-председател, съдът вероятно ще бъде помолен да го принуди да подаде оставка.

Вижте още:

За първи път: Изправят пред съда действащ израелски премиер

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Опасна инфекция на гърлото със смъртни случаи в Япония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com