Да изберем българското: уникални български вина

27431
Да изберем българското: уникални български вина
Снимка: Domaine Boyar

В българските традиции Гергьовден е сред стожерите в празничната ни култура. Толкова е високо неговото място, че в някои народни песни се пее: “Хубав ден, Великден, още по-хубав - Гергьовден”. И както великденската трапеза не може да мине без чаша хубаво вино, така е и на предстоящия Ден на храбростта.

Затова и днес ще представим селекция вина от местни сортове, които сме опитали и с удоволствие ви препоръчваме. Всички те са отгледани на родна почва, защото вярваме, че предизвикателствата на днешния ден изискват да бъдем не само отговорни към здравето, но и към българската икономика.

Казват, че трудните времена раждат силни хора. На празника на смелостта ние от Actualno искаме да подкрепим онези български предприемачи, които имат силата да се борят на два тежки фронта - веднъж да опазят здравето на своите служители и втори път, да им осигурят поминъка.

Особено радващо е, че инициативата да подкрепим българското идва от точно такива отговорни работодатели като Домейн Бойар. Думите ни са подкрепени и от видео, с което искаме да ви покажем как те се справят в тази тежка ситуация и как въпреки трудностите продължават да гледат напред и да произвеждат качествено вино.

Ние винаги се опитваме да ви препоръчваме добри вина, а в духа на наближаващия  Гергьовден решихме, че е време да обърнем внимание на вината от местни сортове. Ето ги и тях...

Мелник 55 (Ранна мелнишка лоза)

Не можем да се сетим за по-обединяващ от българския сорт Мелник 55. Сортът е ендемит, тоест биологичен вид, разпространен само на определена територия. Никъде по света не се среща сорт като Мелник 55. Правени са опити, но тероарът не позволява отглеждането му другаде. Вината се отличават с аромати на горски плодове, сушени плодове, сладък акцент на канела с пикантен завършек. Самият Уинстън Чърчил е поръчвал огромни количества вино от този сорт, боготворял го и не веднъж е споменавал колко му е любим. Препоръчваме ви да се спрете на Кортен - малка и бутикова изба в сърцето на Тракийската низина, съчетаваща модерни технологии с дългогодишни традиции. Тяхното Кортен Натура розе Мелник 55 ще ви очарова и плени завинаги с елегантния си свеж вкус. Избирайки го, вие не само ще се насладите на страхотно вино, но и ще направите крачка към подкрепата на малките български изби.

Мавруд

Плътно и пивко вино, което ще допълни прекасната ви гергьовденска трапеза. Маврудът е символът на българските сортове и най-известният сред тях, запазил в себе си традициите и обичаите на винопроизводството в родината ни. Отличава се с аромати на къпина, черница, череша и е с топъл и мек завършек. Тази висока плътност и букет от плодове се съчетава отлично с червени меса, мезета и дори шоколадови десерти, а ако сте любители на дивеча – с Мавруд заложете на еленско месо, печен фазан или яребица. Една от теориите за произхода на името е гръцката дума „маврос“, която означава черен, а друга легенда е за снажен момък, който отпил от виното и придобил чудодейни сили. Няма да намерите по-типичен български Мавруд от този на Болгаре, който препоръчваме, защото ще ви заплени с рубинения си цвят и сочен финал. Ние знаем, че българските производители залагат на високите стандарти и на отговорността към хората си в тези трудни времена, а нашата подкрепа към тях може да дойде под формата на бутилка вино. В малката изба Кортен, която много харесваме, също имат нещо интересно по темата за Мавруда и това е виното им Кортен Мавруд и Рубин, което е толкова българско и толкова пленяващо, че ще ви се иска всеки ден да е Гергьовден! Освен това има златен медал и награда за “най-добро българско червено вино” от “Световното по вино”, както бе наречен Concourse Mondial de Bruxelles.

Димят

Сортът Димят е разпространен най-вече в Русенската, Варненската и Сливенска област и дава сухи бели вина, които се отличават с прасковени нотки и дискретен ванилов тон. Стара легенда гласи, че млад момък с исполински размери е живял в местност в близост до Велики Преслав. Един ден той ожаднял и намокрил устните си с непознато до тогава вино. След като отпил, пред него се изправил кръвожаден лъв. Момъкът повалил лъва, а местните отдали заслуга за това на виното и го кръстили Димят, каквото е и името на младежа. Дори и неопитното небце в това вино ще улови индрише, липа и акация - ароматите на родната ни земя! Препоръчваме да пробвате Натура Мускат и Димят 2019 на изба Кортен, което ще ви завладее с нежни плодови аромати, цветя и рози.

5 вина, с които да си направим винен бар вкъщи и да посрещнем Великден

Да имате свой собствен винен бар вкъщи? Звучи трудно, но ви уверяваме, че това е напълно постижимо, особено когато се наслаждавате на в...

Мускат Отонел

Мускат расте прекрасно на нашата земя и дава вина, съхранили традиционния и познат вкус, който ни носи много красиви спомени от вечерите на село. И ако масата ви е отрупана със свежи салати, ястия богати на подправки и типичното българско сирене и кашкавал към вашата празнична трапеза е време да добавите и Bolgare Мускат. И въпреки че може да срещнете този сори и в други държави, българският мускат е този, който се отличава с нотки на виолетки и индрише - аромати, които само българската почва може да му придаде.

Това бяха само малка част от българските сортове, с които спокойно можем да се похвалим пред света. Едва ли има по-подходящо време от сегашното да ги опитате. Не забравяйте, че дори и вкъщи, борещи се срещу обща заплаха, можем да се подкрепяме и винаги да избираме българското. На-здраве!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com